Sănătate

Ce este dismorfofobia și cum putem ști dacă suferim de această tulburare?

Dismorfofobia, cunoscută și sub numele de tulburarea dismorfică a corpului este o boală care afectează, potrivit specialiștilor, o persoană din 50! În cele mai multe dintre cazuri, persoanele care suferă de această afecțiune nici măcar nu conștientizează acest lucru, ca să poată apela la un tratament. Concret, dismorfofobia este o boală în care pacientul are impresia că înfățișarea lui prezintă o diformitate, fie la nivelul feței, fie la nivelul corpului. Mulți dintre bolnavi, de pildă, sunt convinși că sunt mult mai grași sau mult mai slabi decât sunt de fapt, în realitate,  adică nu au capacitatea să se evalueze obiectiv.

Debutul bolii apare, de obicei, în adolescență, când se manifestă mai intens aprecierile critice ale celor din jur asupra înfățișării pacientului. Boala poate fi însă cauzată și de alți factori, cum ar fi un abuz fizic sau psihic suferit, o tulburare de alimentație de tipul bulimiei sau anorexiei, sau chiar un accident.  Tulburarea dismorfică a corpului afectează în egală măsură femeile și bărbații.

Cum recunoaștem o persoană care suferă de această tulburare? De obicei, aceasta devine antisocială, manifestă o grijă exagerată față de felul în care arată sau se îmbracă în haine foarte largi, suferă de stări de anxietate, atacuri de panică.  În unele cazuri, suferinzii se apucă de diete drastice și programe fizice intensive, ori devin obsedați de chirurgia plastică sau de alte tratamente menite să le schimbe înfățișarea.

Persoana afectată de această boală are o obsesie sau o preocupare exagerată față de un defect minor. Ea arată cât se poate de normal pentru cei din jur, însă nu și în viziunea ei.  Dacă în cazul femeilor acestea sunt adesea obsedate de riduri, forma buzelor, a sânilor, a taliei sau picioarelor, bărbații sunt nemulțumiți de înălțimea lor, de forma brațelor, sau dimensiunea penisului.

Din păcate, cei mai mulți dintre pacienți cred că soluția pentru a trata problema lor este chirurgia estetică, sau programe extenuante de sport și diete inumane, care le pun sănătatea în pericol.  Specialiștiii spun însă că adevăratul tratament constă în ședinte de psihoterapie, de durată medie sau lungă.

 

Ce este bulimia și cum îți poate afecta sănătatea?

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.