Food&Drinks

De ce este quinoa un aliment nemaipomenit? Află-i beneficiile!

Quinoa

Quinoa este o plantă care face parte din familia cerealelor, dar nu conține gluten,  este bogată în proteine ​​și poate fi considerată unul  dintre puținele alimente vegetale care conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. De asemenea, este bogată în fibre, magneziu, vitaminele B, fier, potasiu, calciu, fosfor, vitamina E și diferiți antioxidanți extrem de utili.

Quinoa a devenit foarte populară  în ultimii ani, când oamenii au început să fie mai preocupați de un stil de viață sănătos. Deși nu poate fi considerată o cereală propriu-zisă, quinoa a fost numită de incași, care o considerau sacră,  “mama tuturor cerealelor” și a fost adusă în Europa de coloniștii spanioli. Cu alte cuvinte, este în esență o „sămânță” care este preparată și mâncată în mod asemănător cerealelor. Oamenii de știință de la NASA au considerat-o potrivită pentru a fi cultivată în spațiul cosmic, datorită conținutului său ridicat de nutrienți.

Quinoa este foarte bogată în fibre, este excelentă pentru alimentația persoanelor cu intoleranță la gluten, este extrem de bogată în proteine și are un indice glicemic scăzut (53).  De asemenea, conține minerale importante, precum fier, magneziu, zinc, sau potasiu. Să mai adăugăm și că este o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la combaterea efectelor îmbătrânirii și la prevenirea a numeroase boli.

Și, nu în ultimul rînd, quinoa ne poate ajuta să pierdem în greutate, deoarece stimulează metabolismul și constribuie la creșterea senzației de sațietate. Ea se prepară aidoma orezului, în pilafuri, risotto, budinci, sau în salate. Iată și o rețetă simplă, dar gustoasă și hrănitoare:

Quinoa cu legume

–  200 g quinoa

–  5 g morcov

–  10 g pătrunjel, ţelina sau păstârnac ( după gust)

–  5 g ardei gras

–  5 g inele de ceapă

–  30 g ciuperci

–  sare

–  piper

–  1-2 linguriţe de pesto roşu sau verde ( după gust)

 Preparare:

Clătiți bine quinoa, apoi scurgeți-o într-o sită. Se găteşte la fel ca orezul, dar timpul de preparare este redus la jumătate. La fiert, quinoa își triplează volumul. Așadar, în 400 ml de apă sau supă de legume dată în clocot se pun la fiert cele 200 g de quinoa timp de 10-15 minute până când seminţele devin translucide, iar germenii ies ca un fel de coadă din coajă. La final se amestecă cu 1–2 linguriţe de pesto roşu sau verde pentru gust. Separat se rumenesc uşor legumele împreună cu ciupercile, se adaugă mirodenii după gust, după care se aşează frumos peste quinoa.

Spirulina, alga verde de acasă, în loc de carne

Bicarbonatul de sodiu, miracolul din cămară