Food&Drinks

Linte-mă frumos! De ce trebuie sa mâncăm linte

Fie că este verde, roșie, portocalie, neagră sau maro, lintea este un aliment foarte valoros, gustos și extrem de ușor de preparat. Se pare că lintea, care face parte din marea familie a leguminoaselor,  își are orginea în Asia Centrală, unde a fost consumată din timpuri preistorice.  Gustul ei diferă ușor de la un tip la altul, însă putem spune că seamănă puțin cu mazărea, fasolea sau… nuca. linte1 Este foarte important de știut că este una dinre cele mai sănătoase surse de proteine de calitate, iar combinată cu orez, oferă o proteină completă, astfel încât poate înlocui cu succes carnea. Dealtfel, lintea combinată cu orez este și baza multor preparate din India. Are destul de puține calorii, așa că poate fi introdusă fără ezitare în curele noastre de slăbire, este sățioasă și, combinată cu plante aromatice, cărora le absoarbe aromele, poate fi cu adevărat delicioasă.  O porție de linte fiartă (cca 200 de grame), are 198 de calorii și conține multe proteine și fibre.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE LINTE

  1. Lintea este o sursă importantă de fier și de fibre solubile care ajută la accelerarea tranzitului intestinal
  2. Este recomandată bolnavilor de diabet, deoarece reechilibrează valorile glicemiei.
  3. Conține potasiu, magneziu, fosfor, zinc și cupru, vitaminele A, C, E, K, precum si gama de vitamine din complexul B.linte3
  4. Este recomandată și femeilor însărcinate, deoarece conține acid folic
  5. Combate anemia, crește nivelul de energie al organismului și rezistența fizică la efort
  6. Ajută la scăderea colesterolului
  7. Previne unele afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil
  8. Îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular

Așa cum spuneam mai devreme, dacă  asociem lintea cu orez, obținem o masă completă și sățioasă. Iată o variantă de rețetă:

LINTE CU OREZ

Ingrediente:

–  3/4 cană de linte
– 1/2 cană de orez
– 1/3 cană de ulei vegetal
– o ceapă mare
– un ou (opțional)

Mod de preparare:

Spălați lintea și orezul (dacă este cazul). Fierbeți lintea în 5 căni de apă cu puțină sare, timp de 10 minute. Adăugați apoi orezul și mai fierbeți încă 10 minute.  Separat, într-o tigaie, rumeniți ceapa tăiată mărunt în puțin ulei și adăugați-o peste linte și orez. Lăsați preparatul să mai fiarbă încă 5 minute, iar la sfârșit, cine dorește, poate să îl combine cu un ou făcut omletă, pentru un gust și mai bogat.  Puteți servi mâncarea cu o lingură de iaurt simplu.orez-cu-linte

SUPĂ CREMĂ DE LINTE

 Ingrediente:supa-crema-de-linte

200 gr linte roşie
1 ceapă
1 morcov mare
2 căței de usturoi
1 lingură pastă ardei
1/2 lingurită chimen măcinat
1/4 linguriță coriandru măcinat
2 linguri ulei

Mod de preparare:  

Se sotează ceapa tocată și morcovul tăiat cubulețe timp de 5 minute, apoi se adaugă usturoiul zdrobit și se mai călește un minut. Adăugați și pasta de ardei, apoi mai căliți încă un minut, după care adăugați coriandrul, chimenul, lintea și  aproximativ 1,5 litri de apă.  Fierbeți sub capac cca 15 minute, după care mixați supa în blender pînă obțineți o cremă fină.  Serviți-o cu pâine prăjită pe grill, frecată cu puțin usturoi și stropită cu ulei de măsline.

Loading...

Publicitate