Food&Drinks

Postim gustos şi sănătos. Reţete rapide şi ieftine

Suntem în plin post al Crăcinului, o perioadă în care mulţi dintre noi  ne abţinem de la anumite mâncăruri şi băuturi, pentru purificare sufletească şi trupească. Dincolo de conotaţia religioasă a postului, acesta ne poate fi de folos pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, cu condiţia să respectăm câteva recomandări. Dacă ştim cum să mâncăm în această perioadă, vom reuşi să eliminăm toxinele acumulate în organism şi vom evita dezechilibrele care pot apărea prin eliminarea alimentelor de origine animală.

Postul nu înseamnă doar mămăligă, fasole sau cartofi, alimente care, consumate în exces, ne pot aduce câteva kilograme în plus şi carenţe în organism. Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de leguminoase (mazăre, năut, linte), pentru aportul lor de proteine, pe care le putem combina cu cereale integrale, paste integrale, orez brun sau basmati, paste de grâu dur fără ou, hrişcă, quinoa, fulgi de ovăz şi secară. Combinaţia dintre leguminoase şi cereale este una reuşită nutriţional, pentru că împreună formează proteine complete, ceea ce este de mare folos atunci când nu se consumă produse de origine animală.

Pe lista alimentelor care trebuie consumate în această perioadă se regăsesc şi oleaginoasele (nuci, migdale, seminţe de susan, de floarea soarelui, de cânepă), pentru aportul lor de grăsimi sănătoase, iar unele dintre acestea pot fi transformate în lapte delicios care să îl înlocuiască pe cel animal, servit dimineaţa cu fulgi integrali de cereale, câteva fructe uscate şi câteva nuci (sau migdale, seminţe, sâmburi cruzi).post2

De asemenea, în timpul postului trebuie consumate multe legume crude şi fructe. Pe listă regăsim şi tofu, peşte (în zilele când este permis acest lucru) şi soia nemodificată genetic. Tot în post, este bine să folosim uleiuri vegetale presate la rece, care, adăugate în salate, cresc absorbţia betacarotenului şi a licopenului. Betacarotenul (pe care îl găsim în spanac şi în morcovi), contribuie la menţinerea frumuseţii pielii şi a părului, iar licopenul din roşii previne bolile cardiovasculare.

Pe internet există acum sute de reţete, care mai de care mai variate, iar în librării, o serie de cărţi dedicate acestei perioade, care ne pot scoate din impas când vine vorba de idei despre gătitul în post.

CONOPIDĂ LA CUPTOR

Conopida este o legumă foarte sănătoasă şi gustoasă, care trebuie să se regăsească des în meniurile noastre de post.

Ingrediente:

  • o căpăţână de conopidă, ruptă în bucăţele mici
  • sare şi piper
  • cinci linguri de ulei de măsline extravirgin
  • o lingură de suc de lămâie
  • o jumătate de cană de pesmet
  • o lingură de pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare:

Se combină într-un castron pesmetul cu două linguri de ulei de măsline. Într-un vas mai mare se pun bucăţile de conopidă şi se adaugă sare şi piper. Stropiţi-le şi cu ulei de măsline şi amestecaţi bine. Aşezaţi pe o tavă întinsă hârtie de copt, apoi puneţi deasupra bucăţile de conopidă. Se dă totul la cuptor pentru 20 de minute, după care se presară pe deasupra pesmetul şi se mai lasă încă 15 minute. La sfârşit, se adaugă pătrunjelul.conopida-la-cuptor

BATOANE ENERGIZANTE DE POST

Ingrediente:

  • 250 g fulgi de ovăz
  • 185 de g pulpă de banană bine coaptă
  • 50 de g stafide
  • 3 linguri de lapte de soia/migdale/cocos
  • 100 de g ciocolată amară
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • Un vârf de cuţit de sarebatoane-energizante-cu-ovaz

Mod de preparare:

Zdrobim foarte bine pulpa bananelor cu furculiţa, apoi adăugăm fulgii de ovăz, stafidele, ciocolata amară tăiată în bucăţele mici, laptele, zahărul vanilat şi sarea.  Amestecăm foarte bine, apoi aşezăm compoziţia într-o tavă pe hârtie de copt umezită şi stoarsă foarte bine. Se presează cu dosul unei linguri şi se lasă la cuptor pentru 30-35 de minute. Scoatem tava şi lăsăm compoziţia să se răcească, apoi se taie în formă de batoane.

Publicitate