Sănătate

Recomandare de vreme rece: mierea, aliment şi medicament

Dulce și savuroasă, mierea de albine nu trebuie să ne lipsească din bucătărie și nici din… baie, deoarece are multiple beneficii, atât pentru organism, cât și pentru sănătatea pielii și a părului. Mierea conține vitaminele C, A, D, K, dar și acizi organici, precum: gluconic, fosforic, formic, lactic și citric. Aceștia din urmă au un efect benefic asupra funcționării metabolismului.

  • Mierea este un antibiotic natural eficient, iar aici ne referim la cea nefiltrată, care conține propolis, o substanță cu proprietăți dovedite antibacteriene și antivirale. Așadar, putem folosi cu succes acest tip de miere pentru combaterea unor infecții cu viruși, precum streptococul auriu si E coli. alimentatie-sanatoasa-miere-de-albine-960-reiki-center-oradea-960x500
  • Mierea stimulează metabolismul și digestia, favorizând tranzitul intestinal și ajutând la eliminarea toxinelor din organism.
  • Mierea neprocesată tratează ulcerul, deoarece conține probiotice care previn deranjamentele stomacale.
  • Are proprietăți inflamatorii, care pot fi aplicate cu succes în industria cosmetică.
  • Unele studii au demonstrat că femeile care consumă zilnic miere de albine pot întârzia apariția menopauzei cu cîțiva ani
  • Mierea contribuie la buna funcționare și reglarea principalelor glande din corp producătoare de hormoni
  • Folosită cu măsură, mierea este un îndulcitor natural foarte bun

Mierea poate fi folosită  în diverse scopuri:

– amestecul în cantități egale de suc de ghimbir și miere este un bun expectorant
– mierea ajută la tratarea răcelilor, tusei, durerilor în gât și  secrețiilor nazale
– pentru tratarea astmului bronșic, se amestecă o jumătate de gram de praf de piper negru cu  miere și suc de ghimbir. Se va bea de câteva ori pe zi.
– mierea poate ajuta la vindecarea rănilor din gură sau vagin
– un bol de ovaz sau terci de ovăz cu o lingură de miere poate calma nervii
– este ideală pentru calmarea emoțiilor și a stresului pre-examen
– consumul unor cantități mici de miere, vă va face imuni la alergiile sezoniere la polen
– pentru îmbunătățirea vederii se amestecă miere cu suc de morcovi. Se va consuma cu o oră înainte de masă, dimineața.

Mierea are totuși contraindicații pentru persoanele care suferă de obezitate sau diabet zaharat, insificiență pancreatică, sau care au anumite tulburări alergice.

Mierea se găsește pe piață într-o varietate de tipuri, de la cea polifloră, până la mierea de lavandă sau de salcâm. Mare atenție, însă, când o cumpărați, deoarece poate fi falsificată foarte ușor. Specialiștii spun că ar trebui să fim atenți la culoare, densitate și gust. O altă metodă de testare ar fi și cea a șervețelului: murdăriți un șervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea naturală nu pătează, în timp ce produsele contrafăcute lasă pete gălbui. De asemenea, mierea naturală nu se dizolvă imediat dacă este pusă într-un pahar cu apă, ci se duce la fundul acestuia.

Dieta cu miere și scorțișoară

Mierea poate fi și un aliat în curele de slăbire. O lingură cu miere are 33 de calorii. Aceeasi cantitate de zahăr are 40 de calorii, iar o lingură de miere îndulcește la fel de bine cum o fac două linguri de zahăr, ceea ce face ca aportul caloric să fie mult mai mic. Trebuie adăugat și faptul că mierea are capacitatea de a stimula digestia, de a activa circulația sângelui, fapt care contribuie la mobilizarea depozitelor adipoase, mai ales din zona abdomenului. În plus,  este un excelent diuretic.mierea-de-albine-beneficii-pentru-ten

Există chiar o dietă bazată pe miere și scorțișoară, care promite rezultate vizibile pentru cele care se luptă cu kilogramele în plus. Așadar, combină o linguriță de miere cu o jumătate de linguriță de scorțișoară pudră, pe care le dizolvi într-un pahar de apă fiartă și răcită. Împarte lichidul în două porții, pe care le vei consuma dimineața, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun și seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Primele rezultate ale dietei ar trebui să apară după o săptămână, însă ideal ar fi ca ea să fie combinată cu mișcare și o alimentație cît mai sănătoasă.

Tot mierea și scorțișoara sunt ingredientele de bază ale unei prăjituri delicioase, care poate fi consumată, evident, de cei care NU își propun să slăbească. Iată rețeta:

INGREDIENTE

600 g făină

6 linguri zahăr

6 ouă

400 g miere

2 lingurițe rase scorțișoară

1 vârf cuțit cuișoare măcinate

1 linguriță rasă praf de copt

2 linguri unt

1 vârf de cuțit sare

Mod de preparare: Se bat ouăle cu zahărul, după care adăugați mierea încălzită, scorțișoara, sarea și făina amestecată cu praful de copt. Se omogenizează bine compoziția și se toarnă într-o tavă de chec unsă cu unt și tapetată cu făină.  Se coace la cuptor, la foc mic spre potrivit, aproximativ 40 de minute. Pofta bună!prajitura-cu-morcovi-si-nuci-de-post

Mierea este un ingredient miraculos și pentru piele sau păr. Ea are calități de hidratare și hrănire, dar este și un excelent cicatrizant, tonifiant și antioxidant. Ea poate fi folosită în măști cosmetice, în combinație cu alte ingrediente naturale, ca ouăle sau uleiul de măsline de asemenea,  poate fi un excelent exfoliant pentru piele, asociată cu eterna scorțișoară, sau cu mălai.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.