Ți-ar plăcea să existe pe lumea asta o dietă în care să îți poți face de cap? Cu alte cuvinte, să poți mânca mult și totuși să slăbești? Ei bine, o doamnă pe nume Barbara Rolls, care a studiat timp de mai bine de 20 de ani tot ceea ce ține de nutriție, susține că acest lucru nu este o utopie! Ea a pus bazele unui regim de slăbire numit dieta volumetrică. Spre deosebire de majoritatea dietelor pe care le știm, aceasta nu promovează ideea restricțiilor. Este un regim îngăduitor cu toată lumea, inclusiv cu vegetarienii. Care este, totuși, trucul? Ei bine, trebuie să mănînci acele alimente care îți furnizează energie, mențin senzația de sațietate și care nu au un număr ridicat de calorii. Cu această dietă, în funcție de meniul pe care îl alegi, poți ajunge să mănânci dublu sau chiar triplu comparativ cu ce mănânci acum. Barbara Rolls susține că persoanele care se supun la regimuri drastice de slăbire vor avea o stare accentuată de foame și în scurt timp vor renunța la dieta impusă și se vor întoarce la vechile obiceiuri alimentare, nesănătoase.
Dieta volumetrică promite un kilogram în minus pe săptămână, fără efectul yo-yo. Regimul poate părea complicat, dar în realitate este foarte simplu: trebuie doar să îți umpli stomacul, ca să obții senzația de sațietate, cu alimente sărace în calorii.
Ce mâncăm în dieta volumetrică
Barbara Rolls nu blamează nicio categorie de alimente, dar atrage atenția asupra faptului că unele sunt bune pentru organism, în timp ce altele sunt mai puțin bune, în sensul că au un număr ridicat de calorii la o cantitate foarte mică. Trebuie să fim atenți, așadar, la densitatea energiei unui aliment, care reprezintă numărul de calorii al acestuia. Cu cât consumăm alimente cu densitatea energiei mai mică, cu atât vom putea mânca mai mult. Barbara Rolls a împărțit mâncarea în 4 mari grupe:
- Alimentele cu densitate energetică foarte mică – gustări pe bază de legume, lapte degresat, supe de carne sau legume, unele fructe
- Alimente cu densitate energetică mică – cereale integrale, carne cu puțină grăsime, etc.
- Alimente cu densitate energetică medie – carne, brânză, pizza, cartofi prăjiți, dressing de salată, covrigei, înghețată și tort.
- Alimente cu densitate energetică mare: crackers, chipsuri, ciocolată, bomboane, nuci, unt, uleiuri.
Ideea dietei este simplă: trebuie să mâncați cât mai multe alimente din primele două grupe, foarte rar din grupa a treia și doar ocazional sau accidental din grupa a patra. Volumele se obțin în general de la acele produse alimentare cu un conținut ridicat de apă, cum sunt legumele, fructele sau supele. Barbara Rolls recomandă să se consume multe mâncăruri bogate în fibre, împreună cu porțiile adevcate de proteine slabe și unele grăsimi sănătoase.
Iată și un exemplu de meniu :
Mic dejun: o portocală, o jumătate de ceașcă de cereale integrale și o cană de lapte degresat
Prânz: o supă de legume, o farfurie de paste integrale cu ciuperci și sos de roșii, un măr copt pentru desert
Gustare: o cană de lapte degresat și 10 căpșuni
Cină: o supă de legume, un sandwich (cu două felii de pâine integrală, piept de curcan afumat, o felie de brânză cu conținut scăzut de grăsimi, două lingurițe de muștar, două frunze de salată verde, două felii de roșii), o cană de struguri pentru desert.
După cum vedeți, este un meniu care are toate șansele să vă satisfacă atât papilele gustative, dar să vă asigure și senzația de sațietate.
Dieta cu castraveți te ajută să slăbești văzând cu ochii și să elimini toxinele din organism
Adaugă comentariu