Food&Drinks

Uleiul de măsline este obligatoriu de ţinut în casă

Despre uleiul de măsline putem scrie doar lucruri la superlativ. Are atât de multe beneficii și întrebuințări, încât este  obligatoriu să ne asigurăm că nu ne lipsește niciodată din cămară. Proprietățile sale sunt recunoscute încă din antichitate și nu degeaba măslinul era considerat atunci simbolul păcii și al gloriei.ulei de masline2

Uleiul de măsline este cea mai bogată sursă de acizi grași monosaturați, dar și de antioxidanți.  Conține, așadar: luteină (care protejează celulele pielii de îmbătrânirea prematură și îmbunătățește acuitatea vizuală), polifenoli (previn formarea depozitelor de colesterol, previn apariția bolilor cardiovasculare și inhibă dezvoltarea celulelor canceroase), betacaroten (previne mai multe forme de cancer, regenerează anumite țesuturi, întărește pielea și dantura).

Beneficiile consumului de ulei de măsline

  1. Previne bolile cardiovasculare
  2. Previne diabetul zaharat, ajutând la stabilizarea glicemiei
  3. Menține greutatea corporală, prin stimularea metabolismului
  4. Vindecă durerile de urechi
  5. Ameliorează astmul și artrita
  6. Ameliorează sforăitul
  7. Tratează dermatita care apare la bebeluși din cauza scutecelor
  8. Este un produs cosmetic natural, extrem de eficient pentru piele și păr

Tipuri de ulei de măsline:

Ulei de măsline virgin
Se obține din fructe prin procese fizice si mecanice (nu sunt admise temperaturi mai mari de 38 C) care nu produc alterarea uleiului (nu este admis niciun proces de extracție cu solvenți sau procese de reesterificare sau amestecuri cu alte uleiuri). Acest ulei se poate utiliza în stare crudă sau la prepararea termică a alimentelor, fiind rezistent la temperaturi înalte.salata cu ulei de masline

Uleiul de măsline virgin se clasifică la rândul lui în funcție de aciditate (exprimată in grame de acid oleic la 100 g ulei) în:
•    ulei de măsline extravirgin: aciditate sub 1% și gust perfect;
•    ulei de măsline virgin: aciditate sub 2% și gust perfect;
•    ulei de măsline virgin normal: aciditate sub 3% și gust bun;
•    ulei de măsline virgin lampant: aciditate peste 3% și gust imperfect.

Uleiul de măsline este un excelent detoxifiant și energizant, așa că se recomandă consumul său pe stomacul gol; administrat cu lămâie, devine chiar mai eficient. Amestecul de ulei de măsline și lămâie curăță ficatul și vezica biliară, întărește și energizează organismul și îmbunătățește tranzitul intestinal.  Nu e de mirare că uleiul de măsline este vedeta incontestabilă a celebrei diete mediteraneene.

Uleiul de măsline în cosmetică

Așa cum spuneam ceva mai devreme, uleiul de măsline are numeroase întrebuințări în industria cosmetică,  dar poate fi folosit și acasă, de fiecare dintre noi.  Dacă avem părul deteriorat și aspru, putem să îl folosim în măști care se aplică pe cap cel puțin 45 de minute.

Mască de păr cu ulei de măsline  masca de par cu ulei de masline

Ingrediente:

3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin de cea mai bună calitate

2 gălbenușuri de ou

3 lingurițe de miere

Se amestecă ingredientele și se aplică pe părul umed, lăsînd să acționeze minimum 45 de minute, după care se spală foarte bine.

Putem folosi uleiul de măsline și ca exfoliant. Aplicați pe piele un strat generos de ulei de măsline, apoi frecați-vă nu prea energic cu sare sau mălai, după care clătiți cu apă călduță.

De asemenea, uleiul de măsline ameliorează arsurile solare, dacă îl amestecăm cu puțin oțet de vin alb și îl aplicăm timp de 30 de minute pe zona afectată. Acest ulei  hidratează intens pielea uscată, cuticulele și întărește unghiile.

Folosiți uleiul de măsline și pentru hidratarea buzelor, sau ca demachiant.  Iar dacă avem coșuri, putem prepara o pastă din 4 linguri de sare cu 3 linguri de ulei de măsine, pe care o aplicăm timp de 5 minute pe zonele afectate, după care clătim bine cu apă călduță.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.