Timp Liber

1 aprilie – Ziua Internațională a Păcălelilor. Cum s-a născut această tradiție

Este o tradiție veche deja ca în fiecare an, în ziua de 1 aprilie, să facem, sau să fim ținta farselor celor apropiați.  Și nu, acest obicei nu este specific doar românilor, ci este practicat în foarte multe alte țări de pe glob, sub diverse forme.

Cum s-a născut această tradiție? Aici există mai multe variante, dar cea mai populară susține că originea zilei de 1 aprilie are legătură cu schimbarea calendarului Iulian cu cel Gregorian. În vechiul calendar, Anul Nou nu era sărbătorit în 1 ianuarie, ca în zilele noastre, ci în 1 aprilie.  Schimbarea din 1582 a dus la confuzie, iar oamenii s-au obișnuit mai greu cu ea, așa că cei care continuau să sărbătorească noul an pe 1 aprilie erau numiți „nebuni de aprilie”, iar felicitările trimise în această dată au început să fie privite ca niște farse, fiind însoțite, de cele mai multe ori, de cadouri hazlii.

Ziua Păcălelilor s-a născut în Europa, dar a fost importată rapid și peste Ocean, apoi s-a răspândit aproape în întreaga lume.

În Franța, de pildă, victimele păcălelilor trebuiau să poarte toată ziua o hârtie prinsă cu un ac de gămălie pe spate, decupată în formă de pește, sau pe care era desenat un pește.

În Anglia, în schimb, păcălitul era obligat să poarte o coadă de pasăre atașată pantalonilor, sau rochiei, după caz.

Treptat, obiceiul a prins tot mai multă popularitate, astfel încât, la jumătatea secolului trecut, chiar și televiziunile naționale obișnuiau să le facă farse telespectatorilor în 1 aprilie, difuzând știri false. De pildă, în 1950, o televiziune olandeză a anunțat prăbușirea turnului din Pisa!

Japonezii sunt ceva mai blânzi, dacă putem spune așa; ei sărbătoresc în 1 aprilie Ziua Păpușilor, în care le oferă copiilor în dar multe păpuși.

În România, se pare că farsele au început să fie practicate începând cu secolul al XIX-lea.

Așadar, astăzi trebuie să fiți mai vigilenți decât de obicei, pentru a nu a vă număra printre victimele păcălelilor celor din jurul vostru. Iar dacă v-ați hotărât să faceți voi vreo farsă și duceți lipsă de idei, puteți găsi pe internet zeci de sugestii care mai de care mai trăznite!

 

V-ar putea interesa și:

Cele mai frumoase clădiri din România

9 motive pentru care primăvara este anotimpul nostru preferat

Loading...