Stil

11 mituri și sfaturi privind sănătatea voastră în care ar fi mai bine să NU credeți

Fiecare dintre noi face, sau ar trebui să facă, tot ce îi stă în putere pentru a avea o stare de sănătate bună și o greutate optimă.

Poate fi, însă, complicat să alegi metodele prin care să atingi aceste scopuri, mai ales când ești bombardat din toate direcțiile de tot felul de sugestii, unele chiar contradictorii. Specialiștii spun că, atunci când nu știi ce să alegi, alege… echilibrul și bunul simț. În materialul de astăzi vă prezentăm câteva mituri în care ar fi mai bine să NU credeți:

 • unii spun că ar trebui să eliminați grupe întregi de alimente din dieta voastră, dacă vreți să slăbiți. Acest lucru este valabil, însă, doar pentru persoanele care suferă de anumite intoleranțe: în rest, încercați să vă asigurați toți nutrienții necesari organismului, printr-o dietă echilibrată.
 • alții susțin că, atunci când vreți să pierdeți în greutate, ar trebui să vă focusați pe sport. Ei bine, se pare că dieta este mult mai importantă, dar dacă optați pentru  ambele, rezultatele nu se vor lăsa așteptate.
 • mahmureala se tratează cu o băutură energizantă. Este adevărat că unele băuturi de acest gen pot ajuta la înlocuirea electroliților – sodiu, potasiu, clor, calciu, magneziu – însă senzația pe care o aveți după ce ați băut prea mult nu este legată neapărat de acest aspect. Așadar, este puțin probabil ca aceste băuturi să vă vindece mahmureala.
 • oțetul de mere vindecă răcelile. Este foarte adevărat că această băutură are anumite beneficii pentru organism, dar nu s-a dovedit științific că ar avea și puterea de a anihila bacteriile și virușii care v-au atacat organismul.
 • femeile ar trebui să se simtă epuizate pe toată durata ciclului menstrual.  Știm bine că această perioadă a lunii  nu este tocmai cea mai plăcută, dar nu ar trebui să ne afecteze chiar 24 de ore din 24, timp de 5-7 zile. Dacă, totuși, se întâmplă acest lucru, este un semn că ar putea exista o efecțiune mai  gravă în organism, cum ar fi deficitul de fier.
 • dacă ai răcit o dată într-un sezon, nu mai ai cum să contactezi vreo altă viroză până iarna următoare. Total greșit! Există atâtea varietăți de viruși cu care putem intra în contact, încât ne putem îmbolnăvi foarte des, mai ales dacă avem sistemul imunitar scăzut!
 • buricul nu trebuie curățat niciodată. Da, am auzit și astfel de teorii, care sunt cât se poate de false! Buricul poate colecta o mulțime de celule moarte, secreții de ulei și fibre vestimentare, așa că zona trebuie spălată periodic cu apă și cu un săpun blând.
 • pilulele contraceptive duc la creșterea în greutate. Aici, părerile sunt contradictorii, deoarece unele femei care le-au luat s-au îngrășat, într-adevăr, în timp ce asupra altora nu au avut acest efect. Dar, dacă aveți o dietă sănătoasă, beți multă apă  și faceți regulat mișcare fizică, credeți-ne – nu o să vă îngrășați de la o pilulă!
 • toată lumea ar trebui să ia multivitamine. Ei bine, nu, acest lucru nu se aplică tuturor. Persoanele care au o dietă bine echilibrată, care include multe fructe și legume, primesc deja toți nutrienții necesari. Este indicat să luați suplimente cu vitamine doar atunci când analizele voastre de sânge arată că în organism există anumite carențe.
 • cremele cu factor de protecție solară nu trebuie aplicate decât atunci când ieși din casă. Cine a spus asta? E o prostie! Dacă stai lângă fereastră, ești  aproape la fel de expus/ă la razele UV!
 • nu consumați soia, deoarece crește riscul de a face cancer! Practic, toată lumea a citit pe Internet că soia poate crește nivelul de estrogen, fapt legat de apariția cancerului de sân sau ovare. Ultimele studii arată, însă, că acest lucru nu este adevărat. Totuși, unele persoane sunt alergice la acest aliment, așa că ele ar trebui să se țină departe de soia.

 

V-ar putea interesa și:

https://doctorquinn.ro/5-greseli-pe-care-le-fac-adesea-persoanele-care-vor-sa-slabeasca/

https://doctorquinn.ro/vegan-pentru-o-luna-la-ce-trebuie-sa-te-astepti-daca-faci-un-astfel-de-experiment/