Food&Drinks

6 alimente pe care ar fi bine să le mănânci crude și care, prin preparare termică, își pierd beneficiile

Așa cum există alimente pe care e mai bine să le consumi gătite, decât în starea lor naturală (vezi aici care sunt acestea), tot așa, anumite fructe și legume sunt mai sănătoase dacă le mănânci crude. Prin gătire, acestea își pierd o bună parte din valorile nutriționale și din beneficiile pe care le au pentru sănătate:

  1. Broccoli. Punem pariu că în afară de adepții alimentației raw-vegane, puțină lume consumă broccoli în starea sa naturală. Ei bine, ar trebui să o facă, pentru că această legumă cruciferă previne dezvoltarea celulelor canceroase, a bolilor de inimă, a inflamațiilor în organism, ameliorează depresia, s.a.m.d. Studiile au arătat că organismul nostru asimilează mult mai rapid nutrienții din broccoli, dacă acesta este consumat crud. Îl puteți tăia în bucățele mici, pe care să le adăugați în salate și, credeți-ne, va da o notă crocantă și savuroasă preparatului.
  2. Ceapa. Nu spunem că trebuie să renunțați la adăugarea acestei legume în mâncărurile voastre favorite, mai ales că este un ingredient de bază, dar vă sfătuim să o consumați și crudă, cât mai des cu putință. Gătitul cepei reduce beneficiile fitochimice ale acesteia, care dispar după aproximativ 30 de minute de preparare termică.
  3. Usturoiul. Ca și în cazul cepei, beneficiile numeroase pentru sănătate ale usturoiului sunt afectate de căldură. În schimb, consumul său în stare brută (sau în deliciosul mujdei!),  îl face o armă redutabilă împotriva unor afecțiuni, precum: hipertensiunea, colesterolul „rău’, răcelile, etc.
  4. Afine. De regulă, oamenii folosesc aceste fructe minunate pentru a face gemuri, siropuri, sau… afinată. Evident, continuați să preparați aceste delicatese, dar dați-le afinelor o șansă și consumați-le și exact așa cum le-ați cules din natură, sau, fie, congelate. Polifenolii pe care le conțin aceste fructe sunt neprețuiti pentru sănătatea noastră.
  5. Ardei roșii. Tuturor ne place salata de ardei copți, sau tocănițele și ghiveciurile în care adăugăm aceste legume gustoase, dar haideți să îi mâncăm și ca atare, mai ales că sunt o sursă excelentă de vitamina C, care poate fi distrusă de căldură.
  6. Sfecla. Poate vi se pare ciudat să mâncați sfeclă crudă, dar să știți că, dată prin răzătoare și preparată cu hrean, oțet și puin ulei de măsline, poate fi delicioasă. De asemenea, puteți bea zilnic suc de sfeclă, mai ales că această legumă conține multe fibre, vitamine și mangan, iar prepararea ei termică  îi anulează beneficiile pentru sănătate.

 

V-ar putea interesa și:

 

Ce să mâncați vara ca să fie gustos, dar în același timp să accelerați și procesul de slăbire

 

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.