Poate vă place acest tip de mișcare, poate nu, dar să știți că alergatul este o modalitate excelentă de a reintra în formă și de a vă recâștiga stima de sine. Nu degeaba a devenit un clișeu ca în mai toate filmele americane să îi vezi pe protagoniști alergând dimineața devreme pe străzile din fermecătoarele suburbii, ori în parcuri… beneficiile acestui sport sunt incontestabile:
- Alergatul îmbunățățește starea generală de sănătate. Cercetările arată că acest tip de mișcare crește colesterolul bun, îmbunățățește funcționarea plămânilor și mărește capacitatea pulmonară, stimulează sistemul imunitar și reduce riscul apariției cheagurilor de sânge.
- Previne anumite boli (unele la care nici măcar nu v-ați gândit!). În cazul femeilor, se pare că alergatul poate scădea riscul apariției cancerului de sân. De asemenea, poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Mulți medici recomandă acest tip de mișcare și persoanelor care se află în stadiile incipiente ale diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale și osteoporozei. Alergatul ajută arterele să-și păstreze elasticitatea și întărește inima, așa că șansele de a suferi un atac de cord scad semnificativ.
- Vă ajută să mai scăpați de niște kilograme nedorite. Alergatul arde calorii, fără doar și poate, așa că persoanele care doresc să slăbească, ar trebui să recurgă (și) la această formă de sport, alături de o dietă echilibrată.
- Sporește încrederea în sine. Nu toate beneficiile alergatului țin doar de latura fizică; acest sport este important și pentru creșterea respectului de sine. Atunci când vă stabiliți și reușiți să vă atingeți obiectivul propus, veți avea un sentiment de bine.
- Combate stresul. Nimic nu egalează o alergare plăcută seara, după o zi încărcată la birou. Mai mult, dacă veți adopta acest obicei, veți constata și o îmbunătățire a calității somnului.
- Ameliorează anxietatea și depresia. Când vă simțiți cu psihicul la pământ, probabil că ultimul lucru pe care vă vine să-l faceți este să vă dați jos din pat și să vă puneți pantofii sport pentru a ieși la alergat. Cu toate acestea, veți descoperi, după numai câteva minute, că starea voastră de spirit s-a îmbunătățit simțitor.
Dacă nu sunteți prea atrași de acest tip de mișcare, nu uitați că “pofta vine mâncând”. Începeți cu distanțe mici și un ritm foarte lejer, după care măriți treptat intensitatea efortului și lungimea traseului.
V-ar putea interesa și:
Șapte metode prin care puteți face mișcare fără să mergeți la sală
Adaugă comentariu