Food&Drinks

8 motive pentru care ar trebui să consumi cât mai des dovleac, unul dintre darurile neprețuite ale toamnei

Când spunem „dovleac”, ce vă vine prima oară în minte? O plăcintă delicioasă abia scoasă din cuptor? Un obiect decorativ care te trimite cu gândul la toamnă?  Ambele variante sunt corecte, dar, dincolo de toate acestea, grăsuțul dovleac are și beneficii importante pentru sănătate:

  1. Te poate ajuta să slăbești. Dovleacul este extrem de bogat în fibre care încetinesc digestia.  Asta înseamnă că după ce l-ai consumat, te vei simți sătulă multă vreme. Ca bonus, este și sărac în calorii, așa că poate fi consumat fără grijă pentru siluetă.
  2. Îmbunătățește vederea. Culoarea strălucitoare portocalie a dovleacului este dată de conținutul ridicat de beta-caroten, care este transformat în organism în vitamina A. Această vitamină este esențială pentru sănătatea ochilor și ajută retina să absoarbă și să proceseze lumina.  De asemenea, dovleacul conține luteină și zeaxantină, doi antioxidanți despre care se crede că ajută la prevenirea cataractei.
  3. Întărește sistemul imunitar.  Aceeași valoroasă vitamină A ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și virușilor. În plus, te poate ajuta să scapi mai repede de răceală.
  4. Îmbunătățește aspectul pielii.  Masca cu piure de dovelac exfoliază și calmează tenul, iar betacarotenul atenuează ridurile.
  5. Regleaza glicemia și ține nivelul colesterolului sub control, prevenind diabetul și bolile cardiace.  De asemenea, dovleacul îmbunătățește circulația sanguină periferică.
  6. Este eficient în anemii, insomnii, depresie, oboseală cronică și în perioadele foarte stresante.
  7. Este benefic penytru echilibrarea hormonală, crește libidoul, calmează durerile menstruale și îmbunătățește fertilitatea.
  8. Are efecte antimicotice, anticancerigene, antiseptice și antivirale.

Dovleacul poate fi consumat fiert (supa cremă de dovleac este un adevărat deliciu!), la cuptor,  pe grătar sau chiar crud, deși gustul nu este foarte plăcut.

V-ar putea interesa și:

Lămâi vs limes – care este diferența?

Usturoiul – gustos și foarte sănătos. Află ce beneficii ai dacă îl consumi cu regularitate

Loading...