Frumuseţe

Acneea la menopauză – o problemă destul de frecventă. Cum o puteți contracara

Credeați că odată cu înaintarea în vârstă, ați scăpat de coșuri și nu aveți de luptat decât împotriva ridurilor? Total greșit! Multe dintre femeile care se apropie de menopauză, sau care au intrat deja în această etapă a vieții, se confruntă cu episoade neplăcute de acnee.

De ce se întâmplă acest lucru?  Deoarece nivelul de estrogen începe să scadă, la fel și colagenul și elastina, ceea ce face ca pielea să devină mai subțire și mai uscată, favorizând apariția ridurilor. Declinul estrogenului favorizează, de asemenea, predominanța androgenilor (hormoni de tip masculin), care sunt responsabili pentru apariția acneei.

Ce puteți face? Firește, această problemă neplăcută nu este lipsită de soluții. Iată câteva dintre acestea:

  • Luați în considerare reducerea sau chiar eliminarea produselor lactate. Laptele conține precursori ai testosteronului și ai altor androgeni, care influențează receptorii hormonali din piele. Nu toată lumea face coșuri când consumă lactate, dar puteți verifica acest lucru, dacă renunțați două-trei săptămâni la ele. Știm, aceste produse conțin calciu, care este foarte important, mai ales pentru femeile mature, pentru a preveni osteoporoza, dar există și alte surse de unde puteți lua acest mineral.
  • Beți câte două cești de ceai de mentă creață/zi. Există unele studii care au arătat că acest ceai are efecte benefice asupra episoadelor acneice, deoarece reduce nivelurile de androgeni.
  • Consumați mulți fitoestrogeni. Aceștia au rolul de a imita funcțiile estrogenului, atât doar că nu au aceeași putere. Așadar, consumați nuci, semințe și soia – surse bogate de fitoestrogeni, însă nu înainte de a consulta un medic, mai ales dacă ați avut în familie cazuri de cancer la sân.
  • Reduceți drastic consumul de zahăr. Ca bonus, pe lângă faptul că s-ar putea să scăpați de acnee, acest lucru vă va ajuta cu multe alte probleme legate de menopauză.
  • Creșteți aportul de vitamina B (acid folic, în special), vitamina C, vitamina D, Omega 3, biotină și iod.
  • Alte remedii: încercați să vă stresați mai puțin, să dormiți mai mult și hidratați-vă corespunzător.

Ca tratament pentru coșuri, puteți folosi creme pe bază de peroxid de benzoil (dar nu în exces, deoarece usucă pielea), sau acid salicilic. De asemenea, cremele pe bază de retinoizi vă pot ajuta atât împotriva acneei, cât și a ridurilor.

V-ar putea interesa și:

Perimenopauza și neplăcerile ei. Câteva metode prin care puteți ameliora simptomele asociate acestei perioade

Misiune posibilă? Cum poți să slăbești și să-ți menții greutatea corporală la menopauză

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.