Stil

Adevărul e întotdeauna de aur? 11 situații frecvente în care oamenii obișnuiesc să mintă

29Se spune că minciuna are picioare scurte, iar psihologii ne îndeamnă să nu ne mințim niciodată pe noi înșine și extrem de rar pe cei dragi. Să fim însă sinceri: reușim să spunem adevărul atât de des cât ar trebui? Și aici nu ne referim la mitomani, pentru că în cazul lor vorbim despre o boală.  Cei mai mulți dintre oameni mint ca să iasă basma curată din anumite situații, iar aceste minciuni pe care le consideră “nevinovate” nu le provoacă nicidecum insomnii. Nu suntem aici ca să judecăm pe nimeni; dealtfel, ia să vedem, cine ar putea ridica piatra? În acest material vă prezentăm situațiile în care obișnuim să mințim cel mai des.

 1. Când vrem să anulăm o întâlnire. Nu ai cum să-i spui unui om, cu care ai stabilit să te vezi la o cină, sau la un film, că nu mai ai chef să ieși din casă, sau să îl vezi. Puține persoane ar accepta adevărul, așa că îi îndrugi ceva: te simți rău, ți-a intervenit o problemă care nu suportă amânare, ți-a născut pisica, ș.a.m.d.
 2. Când ni se cer informații prea personale. Femeile, în general, nu vor să fie întrebate câți ani au, iar când o persoană le pune această întrebare, obișnuiesc să mai “ajusteze” vârsta reală. De asemenea, la o întâlnire cu un tip nou și interesant, parcă nu îți vine să-i dezvălui prea multe aspecte întunecate ale trecutului tău, deși el se arată curios.
 3. Când întârziem la serviciu. Să fim serioși, doar n-o să-i spui șefului că ai mai avut chef să dormi puțin, sau că nu ți-a stat părul prea bine. Și atunci, inventezi o situație gravă familială, sau un blocaj în trafic, sau dai vina pe amărâtul de ceas, care s-a stricat și nu a sunat.
 4. Când trebuie să-i facem un compliment unui prieten sau unei colege de birou. Să zicem că acesta a apărut în fața ta cu o tunsoare nouă, cam bizară. Ce faci, îi spui adevărul? De regulă nu, pentru că nu ai vrea să îl rănești. Și atunci, îl minți și îi spui că arată foarte bine, chiar dacă în sinea ta ai început să râzi.
 5. Când cineva întreabă “ce mai faci”. Automat, răspunzi: “bine, mulțumesc”, deși poate ai o zi foarte proastă. Probabil ești conștient că a fost doar o întrebare politicoasă, iar interlocutorul nu are timp și răbdare să îți asculte nemulțumirile.
 6. Când un copil pune o întrebare incomodă. Oamenii au tendința să le protejeze inocența celor mici, așa că de regulă îi mint. De exemplu, le spun că au fost aduși de barză!
 7. Când vorbim cu un prieten bolnav. Firește că, după o săptămână de gripă, nimeni nu arată grozav, dar dacă ești întrebat direct de persoana în cauză, normal că nu o să-i spui asta, ci o să o asiguri că “nu e chiar atât de rău”.
 8. Când gazda ne întreabă dacă ne-a plăcut mâncarea. Niciun musafir pe lumea asta nu o să aibă puterea să îi spună în față prietenului care l-a invitat la cină că friptura era arsă, iar vinul prea acru.
 9. Când asculți o istorisire cam plicitisitoare. Știți oamenii ăia care vobesc mult și au tendința să se piardă în amănunte inutile? Ei bine, nu poți să-i bruschezi și să le spui în față să termine o dată, ci te prefaci captivat de povestea lor, deși îți vine să caști adânc, sau chiar să dispari.
 10. Când primești un cadou care nu îți place. Asta e o situație foarte des întâlnită; de ziua ta, de Crăciun, sau la aniversarea căsătoriei, sigur măcar un apropiat îți va dărui o tâmpenie. Ce o să faci, o să-i arunci cadoul în față? Evident că nu; o să-ți pui un zâmbet larg pe figură și o să-i spui că e minunat ce ți-a dăruit.
 11. Când o femeie te întreabă dacă e grasă. Mai ales dacă ești bărbat, răspunsul va fi, invariabil, “nu”.

V-ar putea interesa și:

De ce înșeală cine înșeală? 6 motive care pot duce la infidelitate

Căsnicia ta pare că a ajuns pe nisipuri mișcătoare? Iată 7 semne care îți arată că te îndrepți către divorț

 

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.