Stil

Află cum emoțiile pe care le simți, fie ele pozitive, sau negative, îți pot influența starea de sănătate

S-a stabilit deja că o stare de spirit proastă ne poate face să ne simțim rău și fizic, dar puțină lume știe, probabil,  că fiecare emoție în parte, fie ea pozitivă, sau negativă, are efecte asupra corpului nostru:

  1. Iubirea. Un studiu din 2013 a arătat că persoanele care nutresc sentimente puternice față de cineva, au tendința să perceapă gustul alimentelor pe care le consumă ca fiind… mai plăcut. Nu este exclus ca acest lucru să aibă legătură cu perioada când eram bebeluși și asociam dragostea maternă cu gustul dulce al laptelui pe care îl sugeam la sân! În plus, dragostea are adeseori puterea să ne scape de durerile fizice. Un om de știință american pretinde că persoanele care sunt în primul stadiu al îndrăgostirii se pot vindeca de dureri de cap, sau de dinți, doar privind fotografia persoanei iubite. O fi oare adevărat? Și încă ceva: iubirea slăbește!
  2. Mânia. Această emoție puternică este extrem de nocivă pentru organism, deoarece sporește circulația sângelui, iar asta accelerează bătăile inimii și duce la… insomnii.  Iar pe termen lung, situația este și mai proastă. Potrivit unor studii științifice, persoanele care nu își pot controla accesele de mânie au un risc crescut de a dezvolta boli cardiace, de a-și slăbi sistemul imunitar și de a face diabet.
  3. Tristețea și sentimentul de însingurare. Aceste emoții, uneori copleșitoare, ne pot induce senzația de frig: cu alte cuvinte, organismul nostru percepe temperatura mediului înconjurător cu câteva grade mai mică decât este aceasta în realitate. Acest lucru le determină pe unele persoane să caute confort și alinare în băuturi fierbinți și… mâncare. Iar pe termen lung, sunt șanse mari ca cei care se simt adesea triști și singuri să ia semnificativ în greutate.
  4. Jignirile la care nu poți riposta. Oricât de ciudat ar părea, atunci când suntem atacați (pe nedrept, spunem noi), dar, din diferite motive, nu putem reacționa, este foarte posibil să ne confruntăm cu… acnee.
  5. Dezgustul ne poate afecta stomacul. Sentimentul de repulsie față de ceva, sau față de cineva, ne poate face sistemul digestiv să reacționeze și nu într-un mod plăcut!
  6. Râsul poate reduce stresul și scade riscul de a face boli de inimă.
  7. Gelozia ne slăbește sistemul imunitar. Gelozia este una dintre cele mai complexe emoții, deoarece are mai multe componente nocive: mânie, stres, frică, iar asta ne dă, practic, organismul peste cap și are efecte negative asupra sistemului nostru imunitar.

V-ar putea interesa și:

Plânsul – benefic pentru sănătate, în anumite limite. Află de ce este bine ca uneori să dai frâu liber emoțiilor

Cele mai bune moduri prin care poţi trece peste o despărţire

loading...
----------------------
Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.