Timp Liber

Ai mereu nevoie de prieteni ca să te simți cu adevărat bine? Psihologii spun că dependența de anturaj este nocivă

Este bine să ai prieteni, mai ales dacă aceștia  îți sunt loiali și devotați. Este bine să ieși cât mai des cu ei în oraș, la film, la teatru, shopping, sau, pur și simplu, la un pahar de limonadă și de vorbă. Ce te faci, însă, dacă devii prea dependentă de anturaj? Dacă atunci când rămâi singură, nu știi cum să îți omori timpul, te simți dezorientată și plictisită, ba chiar intri în panică?

Psihologii spun că această dependență de compania cuiva ar trebui vindecată și că trebuie să învățăm să petrecem timp și singuri, făcând, de ce nu, aceleași activități pe care le facem în mod obișnuit  alături de prieteni. Creatoarea de modă Diane von Fustenberg a  spus cândva, pe bună dreptate: „Cea mai importantă relație din viața ta este relația pe are o ai cu tine. Doat tu îți vei sta alături în orice moment al vieții tale”

Cu aceste vorbe în minte, permite-ne să îți oferim câteva sugestii despre modul în care ai putea să-ți dai întâlnire cu… tine:

  1. Du-te singură la un film. Da, știm, pare înspăimântător. Dar de ce trebuie să te sperie acest lucru? Până la urmă, ideea este să savurezi filmul, nu? Doar de aceea ai mers la cinema, nu pentru conversațiile mai mult sau mai puțin interesante din jurul acestui eveniment. Fă acest experiment măcar o dată și vei constata, aproape sigur, că nu a fost chiar atât de cumplit cum ai crezut inițial.
  2. Citiți mai mult și învățați să vă placă asta. Decât să petreceți încă o zi ( a câta, oare?) în cafeneaua vreunui mall, butonând telefonul mobil în neștire,  cu o cafea în față și o prietenă alături care face exact același lucru, nu mai bine vă alocați din când în când câte o zi în care să stați în casa confortabilă, cu o carte bună în mână? Credeți-ne, veți ieși mai câștigate, pentru că,  până la urmă, și pentru spirit ar trebui să aveți aceeași preocupare ca și pentru ultimele noutăți în modă.
  3. Shopping în liniște. Încercați, din când în când, să mergeți la cumpărături neînsoțite. O să vedeți că va fi o adevărată plăcere. În loc să fiți stresate de ochii dați peste cap ai iubitului plictisit, sau de prietena care nu are răbdare să vă vadă încercând atâtea perechi de pantofi în același magazin, veți putea petrece minute în șir (sau ore!!!) la standul preferat de parfumuri, încercând toate aromele pămîntului, fără să vă bată nimeni la cap că e timpul să plecați.
  4. Mergeți singure la restaurant. Asta chiar sună aiurea, dar nu e deloc așa. Duceți cu voi o carte bună de citit (poate cea pe care nu ați reușit să o terminați la punctul 2) și savurați, așezate la masa voastră preferată, toate felurile care vă plac, liniștite și relaxate.
  5. Răsfățați-vă. Cu o manichiură. Sau cu o pedichiură. Sau chiar cu un masaj de relaxare. Sunt activități plăcute, ba chiar și necesare, pentru care nu aveți nevoie de companie.

Faceți un test și încercați pe rând toate aceste activități timp de câteva săptămâni. La finalul experimentului vă veți descoperi pe voi înșivă, mult mai sigure pe voi, mult mai echilibrate, mai împăcate cu propria persoană.  Iar atunci când prietenii vor anula planurile pe care le-ați făcut împreună pentru weekend, nu o să mai intrați în panică, întrebându-vă: eu oare ce mă fac? Sunt atâtea moduri în care puteți petrece clipe plăcute cu voi înșivă!

Încrederea în sine se învață. Află cum poți deveni cea mai bună versiune a ta

Ce este narcisismul? Află dacă suferi de această tulburare de personalitate

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.