Sănătate

Alexandru Rafila: „Vestea bună este că vaccinurile la care se lucrează acum, par să fie eficiente și împotriva mutațiilor suferite de coronavirus”

Declarația pe care a făcut-o președintele Societății Române de Microbiologie pentru Digi24,  vine pe fondul unor studii de laborator, care au arătat că virusul a suferit  mutații, iar tulpina care e dominantă în Europa, arată o transmisibilitate mai mare a bolii. 

Întrebat dacă pot exista două variante de vaccin sau de tratament pentru aceste tulpini, Rafila a spus: „sunt trei elemente care pun probleme când apare o tulpină de virus diferită de cea inițialăUna e legată de transmisabilitateun al doilea element e legat de patogenitate, adică de capacitatea virusului de a produce forme de boală mai mult sau mai puțin grave, iar cea de-a treia e legată de antigenicitate, dacă virusul reacționează sau nu cu anticorpii introduși prin vaccinare. În sensul că vaccinul, dacă este preparat din tulpina originală, ar putea să inducă prezența unor anticorpi care să nu reacționeze cu această nouă tuplină mutantă. Se pare că nu este cazul, asta ar fi o veste bună, și că vaccinurile care sunt acum în dezvoltare vor duce la producerea de către organism a unor anticorpi care vor putea funcționa cu ambele tulpini sau mai multe.”, a explicat Rafila.

Mai multe studii făcute până acum au arătat că virusul, care a început să se răspândească în lume la sfârșitul anului 2019, ar fi suferit până acum nu mai puțin de 200 de mutații!

 

V-ar putea interesa și:

Câteva recomandări care vă pot ajuta să treceți cu bine de perioada de autoizolare

 

loading...
----------------------
Loading...