Sănătate

Anexita – o boală care afectează foarte multe femei. Ce trebuie să știm despre ea

Anexita, sau boala inflamatorie pelvină,  este o boală care afectează foarte multe femei.

În termeni populari este numită „răceală la ovare”, ceea ce nu este tocmai corect, deoarece nu are aceleași cauze ca răcelile obișnuite și nici nu se manifestă în același mod. Anexita presupune inflamații și disconfort la nivelul organelor genitale feminine – col, uter, trompe uterine și chiar ovare. Mare atenție, în special pentru femeile tinere și active din punct de vedere sexual: netratată la timp și necorespunzător, această afecțiune poate duce la complicații, printre care și infertilitate.

Anexita se declanșează de cele mai multe ori ca urmare a unei infecții cu bacterii (în majoritatea cazurilor, este vorba despre bacteriile care produc gonoree sau clamidioză). Acestea pătrund în vagin ca urmare a unui contact sexual neprotejat, sau spălături vaginale prea dese, ceea ce afectează flora vaginală, ori prin rănirea colului uterin.

Simptomele anexitei: disconfort în partea inferioară a abdomenului (pe o singură parte, sau pe ambele), durere care iradiază pe partea interioară a coapsei, scurgeri vaginale anormale, însoțite de miros neplăcut. Uneori, în cazurile grave, apare și febra, iar durerile devin foarte puternice și pot fi însoțite de vomă. În unele cazuri, anexita poate fi confundată cu infecțiile urinare, deoarece pacienta simte nevoia să urineze des și simte usturimi.

Tocmai pentru că anexita are simptome similare cu alte afecțiuni ginecologice, tratamentul nu se face după ureche, ci la medicul ginecolog. Fiind vorba despre o infecție, acesta va recomanda, cel mai probabil, antibiotice și antiinflamatoare. Pe durata tratamentului, sunt interzise contactele sexuale.

Așa  cum spuneam, anexitele netratate pot duce la complicații severe, precum infertilitate sau chiar peritonită.

 

V-ar putea interesa și:

Ce este sindromul ovarului polichistic și cum putem ști dacă suferim de această afecțiune

Ce este endometrioza? Șapte semne care îți arată că ai putea suferi de această afecțiune