Sănătate

Aproape totul despre fobii. Ep. 1 – ce sunt fobiile și cum putem ști dacă suferim de o astfel de tulburare

Multe persoane se confuntă, de-a lungul vieții, cu una sau cu mai multe fobii. Unii oameni se tem de întuneric, alții simt repulsie în fața insectelor sau șerpilor, alții intră în panică atunci când se trezesc în spații foarte strâmte, sau dimpotrivă, în locuri publice. Fobia este o tulburare  asemănătoare anxietății, care îl face pe cel care o experimentează să se confrunte cu o teamă extremă. Amenințarea imaginară pe care o simte este, pentru persoana în cauză, mai puternică decât orice amenințare reală. Confruntarea cu o fobie are reacții dintre cele mai diverse, însă în cazurile grave, poate duce la atacuri severe de panică.

Fobiile sunt, în general, mai serioase decât senzațiile simple de frică, iar cei care suferă de o astfel de tulburare nu își pot controla reacțiile, chiar dacă sunt conștienți de faptul că teama lor este, adesea, irațională.

Există trei tipuri de fobie, recunoscute în lumea oamenilor de știință:

  • Fobia specifică – este o frică intensă și irațională cauzată de un factor declanșator (întuneric, înălțime, insecte, etc)
  • Fobia sau anxietatea socială – este teama profundă de a fi umilit în public, sau de a fi judecat într-o anumită situație.
  • Agorafobia – este teama de spații deschise, care include o varietate de caracteristici: teama de a intra în magazine, teama de locuri publice, de a călători singur cu trenul, autobuzul, sau avionul.

O fobie devine diagnosticabilă atunci când o persoană începe să fie preocupată excesiv de evitarea cauzei care îi declanșează frica. Simptomele fobiei:

  • o senzație de anxietate incontrolabilă
  • sentimental că sursa  fricii trebuie evitată cu orice preț
  • recunoașterea faptului că teama ta este irațională, nerezonabilă și exagerată, combinată cu incapacitatea de a-ți controla reacțiile
  • transpiraţie, respirație anormală, bătăi accelerate ale inimii, bufeuri sau frisoane, senzație de sufocare, confuzie și dezorientare, amețeli, greață.

Din fericile, fobiile sunt tratabile, iar cei care le au sunt aproape întotdeauna conștienți de tulburarea de care suferă, lucru care ajută mult la punerea diagnosticului. Dacă simțiți că suferiți de o fobie gravă, care vă afectează echilibrul emoțional și viața socială, nu ezitați să apelați la ajutorul unui psiholog, care va căuta tratamentul potrivit pentru fiecare caz în parte.

 

V-ar putea interesa și:

Ce e anorexia și cât de periculoasă este această tulburare psihică?

Ce este dismorfofobia și cum putem ști dacă suferim de această tulburare?