Entomofobia, cunoscută și sub numele de insectofobie, este frica de insecte, o afecțiune destul de comună, întâlnită în special în zonele urbane, unde intrarea în contact cu un gândac este mai puțin obișnuită decât în mediul rural. Această frică, uneori ilogică, are la bază mai multe tipuri de teamă:
- Teama de contaminare – persoanele care suferă de această formă de fobie se gândesc că, dacă sunt mușcate de o insectă, pot lua o boală. În plus, dezgustul la gândul atingerii fizice este o recație care cauzează adesea simptome de anxietate. Un studiu recent a arătat că reacționăm mult mai puternic la creaturi pe care le găsim dezgustătoare, decât la cele care au un potențial mai mare de a fi periculoase. Cu alte cuvinte, s-ar putea să avem o reacție mult exagerată în fața unui păianjen, decât în fața unui urs!
- Teama de a fi ciupit. Unii oameni se tem de durere și de reacțiile alergice care ar putea să apară într-o astfel de situație. Sigur că în cazul albinelor, sau căpușelor, de pildă, astfel de reacții sunt perfect legitime.
- Teama de infestare. Alte persoane sunt efectiv îngrozite la gândul că locuința lor ar putea fi luată cu asalt de gândaci, sau de furnici.
Deși frica de insecte este, așa cum spuneam, o fobie obișnuită, ea nu trebuie lăsată să ne domine viața. Tocmai de aceea, dacă simțiți că reacțiile voastre depășeșc un prag acceptabil, adresați-vă unui specialist. Există terapii care vă pot vindeca chiar și de cea mai încăpățânată fobie.
V-ar putea interesa și:
Sunteți o persoană anxioasă? Vă sperie mulțimile? Iată ce puteți face
Adaugă comentariu