Sănătate

Aproape totul despre fobii. Ep. 4 – tripofobia, sau frica de găuri

Astăzi, vom aborda o fobie mai  puțin obișnuită, care afectează un procent mai mic de persoane decât celelalte fobii, dar care a atras atenția oamenilor de știință. Tripofobia  produce o serie de simptome cu grade diferite de intensitate, de la aversiunea ușoară față de… găuri, până la un sentiment imediat, intens de dezgust, frică sau chiar un atac de panică. Actrița Sarah Paulson s-a numărat printre celebritățile care au vorbit public despre această afecțiune, urmată apoi de Kendall Jenner, una dintre membrele clanului Kardashian.

Simptomele tripofobiei se impart în trei categorii distincte:

  • Reacții legate de cogniție, cum ar fi neliniște, anxietate, neputință, dezgust sau frică
  • Reacții legate de piele, cum ar fi furnicături, sau chiar mâncărimi
  • Reacții fiziologice – amețeli, tremurături, dificultăți de respirație, transpirație, bătăi accelerate ale inimii, dureri de cap, sau greață.

Printre factorii declanșatori ai acestor simptome se numără:  bureții, bulele de săpun, fagurii, vederea unor imagini cu corali, dușurile, bulele care se formează la suprafața cafelei, rodiile, etc.

În 2015, doi psihologi britanici au făcut un studiu, pentru a stabili cine este susceptibil să dezvolte această fobie și, susțin ei, tripofobia este un răspuns exagerat la o tendință de protecție naturală de a evita bolile infecțioase ale pielii, precum  variola și rujeola, și paraziții, cum ar fi căpușele.

 

V-ar putea interesa și:

Aproape totul despre fobii. Ep. 3 – entomofobia, sau teama de insecte

Aproape totul despre fobii. Ep. 2 – claustrofobia

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.