Sănătate

Ați auzit de regula celor 5 secunde? Iată ce cred doctorii despre ea

Test de sinceritate: ați scăpat vreodată o bucată de mâncare pe podea, după care ați ridicat-o imediat și ați băgat-o în gură? Nu de alta, dar o vorbă din popor spune că, dacă alimentul respectiv nu a stat mai mult de 5 secunde pe jos, germenii și bacteriile nu au apucat să se lipească de el. Așa o fi? Ia să vedem ce spun doctorii: „nu orice teorie care se răspândește din gură în gură este și adevărată, iar regula celor 5 secunde este doar… folclor”.  Cercetările au demonstrat că, indiferent cât de puțin va sta un aliment lipit de podea, este suficient ca să fie contaminat cu bacterii care vă pot pune sănătatea în pericol.

Dar de unde a apărut această teorie?  Ei bine, se pare că regula celor 5 secunde vine din negurile timpului, tocmai de la domnitorul mongol Genghis Khan, care, pentru că voia să demonstreze că are o sănătate de fier, nu avea nicio problemă să mănânce de pe jos! Secole mai târziu, s-au găsit destui adepți ai ideii că organismul uman este suficient de bine pregătit să facă față unor alimente care au atins pământul, mai ales dacă acestea au stat acolo mai puțin de 5 secunde.

Oamenii de știință spun că este o prostie să mâncăm un aliment care a căzut pe jos, deoarece bacterrile pe care le ingerăm odată cu el pot provoca intoxicații. Sigur că intervalul de timp cât stă acesta pe pământ va influența gravitatea situației, dar chiar și o singură secundă poate fi periculoasă pentru sănătate. Surprinzător, riscul ca organismul să se contamineze cu bacterii periculoase depinde mult și de tipul de podea! Lemnul, sau oțelul, de pildă, sunt mai periculoase decâr covoarele sau mochetele!

Consecințele regulii de 5 secunde – consumul unor alimente care au atins podeaua crește riscul de contaminare cu E Coli sau Salmonella, bacterii care pot duce la afecțiuni foarte grave, sau chiar deces.  Mare atenție, așadar, la miturile populare: nu toate sunt adevărate!

 

V-ar putea interesa și:

Ești o persoană ipohondră? Află răspunsul la această întrebare

Aproape totul despre fobii. Ep. 2 – claustrofobia

loading...
----------------------
Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.