Frumuseţe

“Aur” pentru piele, păr şi sănătate: Uleiul de Argan

Cu multe lucruri se pot mândri marocanii, însă în fruntea listei stă, la loc de cinste, “aurul” lor lichid, adică uleiul de argan. De el s-au îndrăgostit iremediabil toţi cosmeticienii, pentru că face adevărate minuni pentru piele şi păr. Dar uleiul de argan este benefic şi pentru sănătate. Acest ulei cu proprietăţi extraordinare este extras din seminţele fructelor de argan, un copac nativ din Maroc. El are un conţinut ridicat de acizi graşi şi fenoli, vitamina A, caroten, omega-6 şi omega-9.

Uleiul de Argan în cosmetică

Uleiul de argan are proprietăţi hidratante, cicatrizante, emoliente şi antirid, aşa că nu este de mirare că e folosit de femei ca atare, sau în creme şi măşti cosmetice. argan1El tratează pielea uscată şi ridată şi ajută la ameliorarea eczemelor, acneei şi a buzelor crăpate. Poate fi folosit pentru masaj, inclusiv pentru cel al bebeluşilor, deoarece este foarte blând cu epiderma.  Iată un exemplu de mască de faţă cu proprietăţi anti-rid:

Mască de faţă cu castravete, miere, iaurt şi ulei de argan

Aveţi nevoie de o jumătate de castravete curăţat de coajă şi dat prin răzătoarea fină, o linguriţă de iaurt simplu, o linguriţă de miere şi 10 picături de ulei de argan. Amestecaţi foarte bine toate ingredientele pînă când obţineţi o pastă moale, pe care o aplicaţi pe faţă timp de 15-20 de minute, după care clătiţi bine cu apă călduţă.masca-de-fata-argan

Acelaşi ulei de argan face minuni şi pentru părul fragil şi deteriorat.  El reuşeşte să pătrundă în porii părului şi să-i îmbunătăţească elasticitatea, îl hidratează şi hrăneşte în profunzime.

Mască regenerantă pentru păr

Amestecaţi 2-3 gălbenuşuri de ou (în funcţie de lungimea părului) cu 15-20 picături de ulei de argan şi aplicaţi amestecul pe părul umed, proaspăt spălat, după care acoperiţi capul cu un prosop. Încercaţi să ţineţi masca timp de câteva ore, apoi spălaţi-vă din nou pe cap şi clătiţi părul cu apă amestecată cu câteva picături de zeamă de lămâie.

Beneficiile medicale ale uleiului de Argan

Uleiul de argan facilitează digestia şi acţionează ca un antiinflamator intern. De asemenea, este benefic în tratamentul artritelor şi a altor boli reumatice, este util pentru scăderea nivelului de colesterol, stimulează circulaţia sanguină şi întăreşte imunitatea.argan3

Marocanii şi nu numai ei nu se sfiesc să folosească uleiul de argan şi la gătit, pentru gustul său rafinat, care dă o savoare exotică sosurilor şi salatelor. Se poate folosi pentru preparate din peşte, paste, sau cuşcuş. Berberii obişnuiau să consume la micul dejun pâine făcută în casă înmuiată în ulei de argan şi spuneau că asta le dădea energie pentru lungile călătorii prin deşertul Sahara.Argan tree with nuts on branches. Concept for the healthy oil made of argan nuts, for health, culinary use, massage oil, and cosmetics.

Loading...