Actual

Autorităţile discută posibilitatea de a interzice deplasările persoanelor în afara domiciliului. Care sunt excepţiile – DRAFT DOCUMENT

Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) dezbate, în aceste momente, asupra Hotărârii nr.14 din 20.03.2020, un document care prevede noi măsuri pentru a combate răspândirea COVID-19 în țară. Este vorba despre obligativitatea prezentării unei adeverințe/declarații în fața autorităților, când părăsim domiciliul în perioada de izolare, scrie Gândul.


UPDATE:

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a informat, vineri, că Grupul de suport tehnico-ştiinţific analizează diferite propuneri pe baza scenariilor referitoare la evoluţia răspândirii noului coronavirus, ţinând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeaşi problematică, iar documentul apărut public care conţine înăspriri ale condiţiilor privind deplasarea persoanelor în afara domiciliului este unul „de lucru”, care nu a fost înaintat spre aprobare Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), organism abilitat să ia decizii în astfel de situaţii.

„Este un document de lucru (draft), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific, organism în subordinea CNSSU, format din specialişti în epidemiologie şi boli infecţioase. Nu este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific şi nu a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă), organism abilitat să ia decizii în astfel de situaţii. Hotărârile Grupului de suport tehnico-ştiinţific au caracter de propunere către CNSSU doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific”, a precizat GCS, prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform comunicatului, în documentul apărut public nu este menţionată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor şi acest lucru „demonstrează că măsurile nu au aplicabilitatea imediată”, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracţiunea de divulgare fără drept a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii, a anunţat GCS.

„Inspectoratul General al Poliţiei Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârşirea infracţiunii de distribuite de informaţii nedestinate publicităţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 304 Cod penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”, a explicat sursa citată.


ŞTIREA INIŢIALĂ: Propunerea semnată de Raed Arafat se află pe masa CNSSU și așteaptă acordul membrilor pentru a putea fi dispuse cele mai dure măsuri de până acum. Practic, acestea vor ”aresta la domiciliu” întreaga Românie.

Iată draftul acestui document:

”HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.

Având în vedere extinderea infecțiilor cu SARS-COV 2 la nivel național, în data de 20.03.2020 membrii Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenirii răspândirii infecției. Membrii au decis următoarele:

Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții: a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),

b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,

d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;

e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.

f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă, g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie.

(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze. Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia”, arată propunerea care se discută astăzi, conform Capital.ro.