Diete

Avantajele și dezavantajele dietei lacto-ovo-vegetariene

O dietă lacto-ovo-vegetariană este o dietă bazată în principal pe plante, care exclude carnea de orice tip, dar include lapte și ouă. În lume, foarte mulți oameni adoptă această dietă, pentru a reduce aportul de produse animale din motive etice, de mediu sau de sănătate. În articolul de astăzi, vom trece în revistă avantajele și dezavantajele acestei diete.

Beneficiile dietei lacto-ovo-vegetariene:

  • Poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, datorită scăderii consumului de carne și creșterea consumului de cereale integrale, fructe, legume, precum și scăderea aportului de grăsimi saturate. În plus, această dietă este bogată în fibre, care încetinesc digestia și îmbunătățesc controlul zahărului în sânge.
  • Poate ajuta la o slăbire sănătoasă. Așa cum spuneam, această dietă este bogată în fibre, iar acestea asigură sațietatea și reglează tranzitul intestinal. În plus, alimentele consumate sunt, de regulă, mai sărace în calorii.
  • Îmbunătățește sănătatea inimii. Consumul exagerat de carne și anumite tipuri de grăsimi au fost asociate cu arteroscleroza, care poate duce la boli de inimă. Dieta ovo-lacto-vegetariană îmbunătățește fluxul sângelui în inimă și sănătatea vaselor de sânge.
  • Reduce riscul de a face cancer. Studiile au arătat că persoanele care consumă multă carne, în special roșie, sunt susceptibile la a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Dezavantajele unei diete lacto-ovo-vegetariene:

Deși dietele vegetariene oferă multe beneficii pentru sănătate, există, totuși și anumite efecte negative, care pot fi, însă, contracarate, printr-o planificare atentă a meniului zilnic. Mai exact, lipsa cărnii poate duce la carențe în organism, caz în care trebuie luate anumite suplimente de proteine, fier, zinc și Omega-3. Proteina este esențială pentru o sănătate bună. Sursele vegetariene includ ouă, lapte, fasole, mazăre, linte, tofu, cereale, nuci și semințe. Fierul este, de asemenea, extrem de important, deoarece transportă oxigenul în corp. Vegetarienii au nevoie de 1,8 ori mai mult fier decât omnivorii. Sursele de fier vegetariene includ tofu, fasole, linte, boabe fortificate, migdale și verdeață. Zincul susține creșterea, vindecarea rănilor și un sistem imunitar sănătos. Alimente bogate în acest mineral: fasole, mazăre, linte, tofu, unt de arahide, cereale. Acizii grași omega-3 susțin inima, o vedere bună, sănătatea pielii, pe cea a creierului și a sistemului nervos. Nucile și semințele de in sunt surse excelente de acizi grași Omega-3.

Dacă țineți cont de cele enumerate mai sus și v-ați decis să urmați o dietă lacto-ovo-vegetariană, iată care sunt alimentele permise:

Fructe: mere, banane, portocale, căpșuni, piersici, pepeni

Legume: broccoli, ardei gras, ardei gras, spanac, ciuperci, vinete, varză

Cereale integrale: quinoa, orz, amarant, ovăz, hrișcă

Ouă: atât albușuri, cât și gălbenușuri

Produse lactate: lapte, iaurt, brânză, unt

Fasole și leguminoase: fasole, mazăre, arahide, linte

Fructe cu coajă lemnoasă, semințe, caju, migdale, nuci, semințe de dovleac, semințe de in, unt de arahide

Grasimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, măsline, nuci, semințe

Proteine vegetariene: tofu, tempeh și praf de proteine vegetariene.

 

V-ar putea interesa și:

Cum să depășești momentele critice și lipsa de motivație care apar atunci când urmezi un regim de slăbire pe termen lung

Cum să mănânci sănătos, dar fără să te înfometezi

Loading...