Sănătate

Avertisment – după pandemie ne vom confrunta cu o creștere semnificativă a problemelor psihice!

Din păcate pentru noi toți, perioada de autoizolare nu ne va afecta doar pe plan economic și social, ci va lăsa urme adânci și în comportamentul nostru.  Psihologii spun că pierderea libertății, separarea de cei dragi, stresul, plictiseala, sunt factori care pot duce la apariția, sau la agravarea unor tipare comportametale.

Potrivit Digi24, un sondaj  efectuat de compania Ipsos pe aproape 14.000 de participanți din 15 cele mai mari state de pe glob, arată că mai mult de doi din cinci (43%) dintre respondenți au declarat că sunt nerăbdători să se întoarcă la o viață normală. O altă treime (34%) sunt îngrijorați de sănătatea proprie, în timp ce 15% se simt singuri, iar 12% sunt nemulțumiți de restricțiile asupra libertății personale.

Însă, în același timp, mai mult de jumătate (55%) sunt îngrijorați pentru cei care sunt vulnerabili sau slabi, în timp ce puțin sub o treime (31%) sunt mulțumiți să-și petreacă timpul cu familia. O altă cincime din cei chestionați (22%) erau inspirați de oamenii care se adaptează.

Potrivit experților,  cu cât mai severă este izolarea, cu atât mai mare va fi impactul psihologic asupra indivizilor. Un pishoterapeut a explicat, pentru Digi24, că reacțiile și comportamentul fiecărei persoane diferă în funcție de personalitatea sa și de ritmul de viață.  Astfel, o persoană activă, care lucrează în continuare de acasă și interacționează des cu alte persoane (via telefon, Facetime, Skype, ș.a.m.d.) și care duce un stil de viață sănătos (face sport, mănâncă echilibrat), va trece probabil mult mai ușor și fără urmări serioase peste starea actuală de dezechilibru. În schimb, cei care se hrănesc haotic și neăsănătos, sunt sedentari, trăiesc singuri, nu au, sau nu reușesc să își găsească o ocupație în aceste zile, ori cei  care se uită obsesiv la televizor și se lasă bombardați non-stop cu informații mai mult, sau mai puțin reale despre coronavirus, pot să dezvolte anumite probleme, care se vor manifesta după ridicarea măsurilor de restricție prin:

– comportamentele obsesiv-compulsive (spălatul excesiv pe mâini, dezinfectarea suprafețelor);
– respingerea socială (refuzul de a atinge o altă persoană sau de a fi atins/ă de o altă persoană;
– amânarea sau refuzarea vizitelor rudelor sau prietenilor ori invers, refuzul de a merge în vizită);
– certuri între parteneri sau membrii familiei care nu au la bază neapărat o cauză reală, bine definită;
– abuzul de alcool, medicamente, diverse substanțe,  care pot duce la diverse forme de violență îndreptată către propria persoană sau către persoanele din anturaj.

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.