Sănătate

Ayurveda, mama tuturor formelor de medicină. Principiile unei diete corecte.

Medicina ayurvedică: toate substanțele din natură au proprietăți curative, dacă sunt utilizate corect.

Medicina ayurvedică este veche de cel puțin 5000 de ani și chiar și astăzi are numeroși adepți în întreaga lume, având un impact puternic asupra lumii medicale moderne.  Conform principiilor ayurvedice, bolile care ne atacă sunt un rezultat direct al dezechilibrării armoniei tipului nostru constituțional. Un specialist în medicina ayurvedică îți va stabili,  așadar, pe baza unor teste amănunțite, tipul constituțional, pentru ca apoi să-ți poată recomanda un tratament sau o dietă personalizată.  În funcție de dezechilibrul pe care îl identifică, va recomanda ce plante sau minerale trebuie să  folosiți, ce arome, culori sau practici de armonizare vi se potrivesc, pentru a vă redobândi echilibrul și sănătatea.ayurveda1

Specialiștii în medicina ayurvedică susțin că unul dintre cele mai importante aspecte în menținerea echilibrului organismului este dieta și asta nu presuspune doar ce mâncăm, ci mai ales cum mâncăm.

Principiile ayurvedice de bază ale unei diete corecte:

 1. Hrana trebuie mestecată până când capătă o consistență fluidă și abia apoi o înghițiți. Doar așa se poate evita consumarea unei cantități de hrană mai mare decât avem, de fapt, nevoie.
 2. Mesele nu trebuie luate în fața televizorului și trebuie evitate conversațiile în timp ce mâncați.
 3. Nu consumați băuturi reci nici înainte, nici după masă, deoarece acestea vor afecta digestia.
 4. Nu consumați cantități mari de lichide în timpul meselor, deoarece acestea vor încetini procesul de digestie a alimentelor. O jumătate de cană la temperatura camerei este suficientă, iar în cazul în care consumați hrană lichidă, gen supe sau ciorbe, atunci trebuie renunțat și la aceasta.  Trebuie să așteptați 30 de minute până când puteți să beți din nou lichide
 5. Faceți din momentul mesei un fel de ritual special. Oferiți-vă plăcerea de a vă relaxa şi mâncați cât mai conștienți de actul hrănirii.ayurveda3
 6. Relaxați-vă câteva minute după fiecare masă și evitați în special să faceți efort fizic intens sau intelectual
 7. Mâncați o cantitate moderată de hrană și opriți-vă atunci când considerați că stomacul este plin aproximativ pe trei sferturi din capacitatea sa. În Ayurveda se spune că stomacul ar trebui să primească jumătate hrană solidă, un sfert hrană lichidă, iar restul trebuie să fie… aer.
 8. Lăsați un interval de minimum trei ore între mese, pentru a permite organismului să digere complet hrana
 9. Medicina ayurvedică recomandă ca cea mai consistentă masă a zilei să fie prânzul, când digestia se realizează cel mai intens. Micul dejun și cina este bine să fie mai ușoare.
 10. Băuturile (apă, ceaiuri, supe),  trebuie consumate la temperatura camerei sau ușor mai calde, deoarece cele reci dezechlibrează digestia.

Potrivit principiilor ayurvedice, toate substanțele din natură au proprietăți curative, dacă sunt utilizate corect. Aceste remedii nu urmăresc să combată simptomele bolii, ci caută să restabilească armonia dintre factorii în dezechilibru, fapt care permite anularea cauzei care a generat boala. Iată câteva remedii pe care ni le recomandă medicina ayurvedică.

 1. Lucerna – este un analgezic natural și este extrem de utilă pentru curățarea toxinelor din intestinul gros. Poate fi folosită în afecțiuni precum: artrita, colita, reumatismul, tumori și anemie. Ceaiul de lucernă se consumă seara, înainte de culcare.
 2. Aloe vera – este o plantă medicinală miraculoasă, care tratează o mulțime de afecțiuni și echilibrează metabolismul. Aloe purifică sângele și îmbunătățește activitatea ficatului, a vezicii biliare și a stomacului. De asemenea, este foarte bună în formele ușoară de răceală, tuse și congestii. Aloe vera se poate folosi și pentru tratarea tăieturilor, arsurilor sau loviturilor.ayurveda4
 3. Bicarbonatul de sodiu – un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu stins in zeama unei jumătăți de lămâi și adăugat într-o ceașcă cu apă caldă, ne ajută dacă suferim de hiperaciditate, balonare sau probleme ale digestiei. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a grăbi vindecarea infecțiilor de piele, a urticariilor și eczemelor.
 4. Nucșoara – intensifică digestia, este înviorătoare, întărește inima și plămânii și are efect diuretic. Reduce balonările abdominale, calmează durerile, stimulează respirația și o împrospătează. Nucșoara stimulează funcțiile cerebrale superioare.ayurveda2
 5. Scorțișoara – este un condiment cu proprietăți afrodisiace, antiseptice și înviorătoare. Scortișoara poate fi folosită ca purgativ și are proprietăți analgezice.
 6. Cuișoarele – sunt un remediu calmant natural. Uleiul de cuișoare se folosește pentru calmarea durerilor de dinți. Cuișoarele calmează tusea și tratează congestiile respiratorii.
 7. Usturoiul – calmează și ameliorează balonările, facilitează digestia, absorbția elementelor nutritive din intestin si are efecte de „întinerire”.
  Usturoiul are proprietăți antireumatice și antiseptice, este un remediu în cazul durerilor de cap produse de sinuzită și în cazul durerilor de urechi.
 8. Sarea – adepții ayurveda o folosesc în cantități mai mici pentru prepararea mâncărurilor, în schimb o utilizează mult pentru proprietățile sale medicinale. Sarea ajută în cazul balonărilor, curăță gura, albește dinții, ușurează digestia, iar în aplicații externe reduce umflăturile. Saramura este foarte bună în răceli sau febră.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.