Sănătate

Boala ficatului gras – cum știți dacă suferiți de această afecțiune și ce puteți face?

Probabil ați auzit despre acele afecțiuni numite generic „boala ficatului gras”, sau poate chiar suferiți de așa ceva. Practic, aceste afecțiuni apar din cauza grăsimilor în exces depozitate în celulele hepatice.

Boala ficatului gras este strâns legată de sindromul metabolic (despre care găsiți mai multe informații  aici) și poate să apară teoretic la orice vârstă, dar este mai des întâlnită la persoanele între 40 și 60 de ani.

Din păcate, această afecțiune poate evolua spre forme severe, în care apare inflamația și deteriorarea ficatului, progresând spre insuficiență hepatică, sau ciroză.

Simptome:

Boala ficatului gras este destul de „parșivă”, pentru că, de cele mai multe ori, în stadiile incipiente, nu prezintă simptome prea clare.  Acestea apar de regulă destul de târziu și pot include: o stare accentuată de oboseală, senzația de ficat mărit, greață, durere în partea dreaptă, sub coaste, mărirea în volum a abdomenului, vase de sânge mărite vizibil pe piele, creșetera sânilor la bărbați, splină mărită, înroșirea palmelor, sau îngălbenirea mucoaselor ochilor și a pielii (icter).

Așa cum spuneam, aceste simptome se manifestă de regulă într-un stadiu avansat și periculos al bolii, dar, dacă vă faceți periodic analize, puteți depista boala ficatului gras și în stadii precoce. În general, persoanele care au boala ficatului gras sunt supraponderale, au hiperglicemie sau chiar diabet de tip 2 și un nivel crescut al trigliceridelor.

Este reversibilă boala ficatului gras? În anumite cazuri, da, dacă sunteți pregătiți să vă schimbați complet stilul de viață.  Este esențial ca, în primul rând, să pierdeți în greutate și să vă curățați dieta de alcool, carbohidrați rafinați, de grăsimile nesănătoase, dulciuri, sau produse procesate. Legumele, verdețurile și carnea slabă ar trebui să facă parte cu predilecție din regimul vostru alimentar.   În plus, trebuie să faceți cât mai multă mișare fizică.

Extractul de usturoi, silimarina, desmodium (o plantă de origine africană, cu proprietăți de regenerare a ficatului) și vitamina E,  vă pot, de asemenea, ajuta.

 

V-ar putea interesa și:

 

Top alimente prietenoase cu ficatul tău