Sănătate

Boala Lyme – ce este și care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la medic

Această boală este o afecțiune bacteriană transmisă prin mușcătura de căpușă. Este foarte important de precizat, însă, că nu toate căpușele cauzează această afecțiune, ci numai acelea care poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi.

Căpușele trăiesc în sol umbrit, umed, în iarba înaltă, tufișuri, arbuști, sau pe crengile joase ale copacilor. Practic, putem intra în contact cu aceste insecte ori de câte ori ieșim în natură, fie că alegem o plimbare prin parcul din oraș, sau un picnic la iarbă verde într-o zonă de agrement. Tocmai de aceea, trebuie să fim foarte atenți și să ne studiem cu atenție țesuturile, după fiecare astfel de ieșire, pentru că de multe ori nici nu simțim mușcătura căpușelor. Din păcate, insectele foarte tinere nu pot fi văzute mereu cu ochiul liber, deoarece pot avea dimensiunea unei semințe de mac!  Cele mai periculoase luni în care riscăm să fim mușcați de căpușe sunt mai, iunie și iulie, dar pericolul nu este de neglijat nici în celelalte luni de primăvară și toamnă.

Simptomele bolii Lyme – căpușele infestate cu bacteria Borrelia burgdorferi pot să se fixeze pe diferite zone ale corpului și chiar și în cele ascunse privirii noastre, gen axilă, zona inghinală, sau în spatele genunchiului. Primul semn al bolii este eritemul migrator – o erupție cutanată roșiatică, care apare doar în 60-80% din cazuri. El este centrat pe locul mușcăturii și se mărește treptat, devenind o placă rotundă sau ovală. De asemenea, persoana infestată poate avea simptome asemănătoare gripei: febră, oboseală, dureri de cap, astenie, dureri articulare și dureri musculare. La câteva zile  zile dupa aparitia eritemului, se pot observa erupții secundare multiple, care se pot manifesta și în alte zone ale corpului, artrite, dureri, tumefieri ale articulațiilor, pareză facială, stări de confuzie, tulburări de memorie, insomnii, tulburări de ritm cardiac. Aceste simptome care caracterizează, practic, cel de-al doilea stadiu al bolii, se pot dezvolta chiar și în termen de câteva săptămâni sau luni de la momentul mușcăturii.  În cel de-al treilea stadiu al bolii, dacă aceasta nu este depistată și tratată, simptomele se vor intensifica continuu, sau gradual, iar pacientul poate suferi de: pierderea auzului, difuncții ale vezicii urinare, convulsii, parapareză spastică, sau tetrapareză, probleme cu memoria și probleme de vorbire.

Este foarte important ca, în cazul în care suspectați că ați fost mușcat de o căpușă purtătoare a bacteriei care provoacă boala Lyme (cu alte cuvinte, să fiți atenți la simptomele din primul stadiu), să mergeți la medic, care va stabili diagnosticul pe baza analizelor de sânge și vă va prescrie tratamentul adecvat. Cu cât boala ajunge într-un stadiu mai avansat, cu atât este mai dificil de tratat.

V-ar putea interesa și:

Cancerul de col uterin – ce este bine să știi ca să fii bine

Ce sunt bolile autoimune și ce simptome ar putea indica apariția lor

loading...
----------------------
Loading...