Dacă ne cere cineva să alegem între paste și cartofi prăjiți, e ca și cum ne-ar cere să alegem între cele mai bune prietene ale noastre – este, practic, imposibil! Oricât de mult ne-am propus să slăbim, oricât de mult ne dorim să mâncăm sănătos, e foarte limpede însă că nu vom putea tăia definitiv carbohidrații de pe lista noastră, chiar dacă vom alege să îi consumăm rar, doar în acele zile în care vrem să ne oferim câte un răsfăț culinar.
Un studiu recent, publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție, și-a propus să afle care dintre carbohidrații considerați nocivi sunt, totuși, de preferat atunci când alegem să ne abatem de la regimul nostru sănătos. Iar rezultatul a fost surprinzător!
Timp de cinci zile, subiecții studiului au luat un mic dejun normal, o cină sănătoasă, însă la prânz au mâncat diferite mese bogate în carbohidrați. Într-una din zile au primit chiftele cu sos de roșii, în alta piure de cartofi cu carne, apoi cartofi prăjiți cu pește, cartofi copți și paste. Fiecare dintre mesele de prânz a fost în așa fel alcătuită încât să aibă același număr de calorii. În timpul scurs dintre prânz și cină, autorii studiului le-au cerut participanților să consemneze care fel de mâncare i-a făcut să se simtă mai bine și mai sătui.
Avem o veste bună pentru dependenții de cartofi prăjiți: subiecții studiului au declarat, aproape în unanimitate, că acest fel de mâncare i-a făcut să se simtă mai sătui timp îndelungat, față de oricare dintre celelalte mese bogate în carbohidrați. Ei au mărturisit că seara nu au mai simțit nevoia să mănânce copios și au luat doar o cină frugală.
Teoretic, consumul de cartofi prăjiți la masa de prânz ar trebui să însemne o cină mai săracă în calorii. Atenție, însă, acest studiu nu și-a propus să fie o pledoarie pentru consumul de cartofi prăjiți, iar aceste escapade culinare trebuie să fie cât mai rare cu putință! Asta dacă ținem la silueta și la sănătatea noastră.
Daca totuşi exagerăm uneori, e bine de ţinut şi o dietă.
Adaugă comentariu