Stil

Căsnicia ta pare că a ajuns pe nisipuri mișcătoare? Iată 7 semne care îți arată că te îndrepți către divorț

Majoritatea relațiilor sau căsniciilor trec la un moment dat printr-o criză. Sau chiar mai multe. În unele cazuri, partenerii au puterea și înțelepciunea să își depășească problemele, mai ales dacă sunt uniți cu adevărat de dragoste și respect. Din păcate, nu toate legăturile rezistă probei timpului, iar asta o dovedește procentul ridicat al divorțurilor în lume, care depășește 50%.

Specialiștii în relații de cuplu spun că există câteva semne clare care anticipează momentul rupturii definitive. Iată care sunt acestea:

Mai multe lucruri negative, decât pozitive. Sigur că orice relație vine la pachet cu bune și cu rele. Cine susține că mariajul său este numai lapte și miere, minte cu nerușinare. Totuși, în cuplurile aflate la un pas de divorț, par să se fi adunat mulți nori pe cer. Cu alte cuvinte, partenerii nu mai văd la celălalt decât defectele, predomină certurile, în defavoarea momentelor de liniște, în casă este mereu o atmosferă încordată și fiecare pare că stă la pândă ca să-i vâneze celuilalt greșelile.

Simți un rău fizic în timpul certurilor. Până acum, discuțiile în contradictoriu se purtau pe un ton civilizat, însă acum simți că te sufoci, că îți vine să faci un gest fizic prin care ai vrea să îți pedepsești partenerul? Mintea pare că ți se bochează, te simți inundată de furie oarbă și ai vrea să îi faci rău? Dacă au apărut aceste simptome, atunci e clar că ați depășit cu mult faza certurilor inofensive.

Vă reproșați tot timpul câte ceva.  Când petreceți foarte mult timp alături de o persoană, chiar și una pe care o iubiți foarte mult, anumite acțiuni ale acesteia pot ajunge să vă irite. Lucrurile devin însă problematice când vi se pare că totul la partener este enervant și dezgustător, că e leneș, nepăsător, insensibil și îi spuneți toate acestea de dimineață până seara, ba chiar folosind cuvinte jignitoare.

Întotdeauna ești în defensivă.  Probabil că și înainte de criză, partenerul îți făcea mici observații, însă acum acestea au căpătat proporții uriașe. Orice constatare aparent normală, cum ar fi faptul că ai uitat să duci gunoiul, îți trezește o reacție disproporționată de iritare maximă și te poziționezi în apărare, ceea ce face orice conversație imposibilă.

Simți mult dispreț pentru partener.  Este ca și cum ai vărsa acid peste dragoste.  Disprețul se insinuează treptat între soți; el poate apărea sub forma unui comentariu urât, sau a buzei superioare ridicate involuntar într-un gest de dezgust. Specialiștii în relații de cuplu spun că disprețul este unul dintre semnele cele mai puternice care vestesc sfârșitul căsniciei.

Nu poți să treci dincolo de zid.  “Tu asculți ce-ți spun?” Cînd această întrebare ajunge să fie pusă mult prea des, este un semn că ceva nu e în regulă. Simți că partenerul s-a închis în el, că nu-i mai pasă de tine și că orice ai spune, nu mai poți străpunge zidul pe care l-a ridicat între voi.

Începi să te simți ca și cum ai fi singură. Discuți tot mai rar cu partenerul tău? Petreceți tot mai puțin timp împreună? Fiecare își vede de treburile lui și nu mai simte deloc nevoia să îl implice pe celălalt? În momentul când ajungeți să trăiți două vieți complet paralele, atunci e clar că vă îndreptați către divorț.

Să spunem că ai bifat toate, sau majoritatea acestor simptome. Ce este de făcut? În primul rând, trebuie să vă gândiți profund dacă mai vreți să salvați relația pe care o aveți, dacă mai aveți sentimente pentru omul de lângă voi.

Dacă răspunsul e da, atunci trebuie să încercați o altă abordare a lucrurilor. Specialiștii spun că nu este niciodată prea târziu să salvați o căsnicie aflată în cădere liberă, dacă vă doriți asta cu adevărat. Totul este să reușiți să conștientizați împreună cu partenerul de cuplu problemele pe care le aveți și să le gestionați ca o echipă. Cel mai bine ar fi să apelați la un psihoterapuet specializat în astfel de situații.

Există cupluri perfecte?  Iată opt repere după care te poți ghida ca să afli dacă ai sau nu o relație ideală

Ai grijă de fericirea ta! Uneori anxietatea sau depresia sunt provocate de lucruri mărunte, la care nu te gândești niciodată