Stil

Cât de mult poate trăi un om? Un studiu nou-nouț susține că… oricât!

Un studiu recent al unor cercetători de la Universitatea din Roma,  publicat în celebra revistă “Science”,  aduce din nou în atenție una dintre cele mai lungi dezbateri din istoria omenirii: există o limită stabilită pentru cât poate trăi un om? Studiul sugerează că s-ar putea să nu existe! Trebuie remarcat, însă, faptul că el contrazice majoritatea cercetărilor similare efectuate de oamenii de știință.  Autorii noului studiu și-au concentrat atenția pe un  număr de 4000 de subiecți (toți din Italia), care aveau peste 105 ani. Ei susțin că există o limită de vârstă critică pe care, dacă reușești să o depășești, îți scazi șansele de deces cu aproape 50%. Greu de crezut, nu?

Un alt studiu realizat de o echipă de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, a analizat însă cazurile celor mai longevivi oameni de pe planetă și se pare că aceștia au între 115 și 125 de ani. Ei susțin că datele demografioce la nivel mondial arată că speranța de viață scade după vârsta de 100 de ani, iar durata de viață a oamenilor este fixă și supusă unor constrângeri naturale.

Dincolo de aceste studii care se contrazic, atât autorii primului raport, cât și cercetătorii americani sunt de acord cu un lucru: un stil de viață sănătos ne poate prelungi viața.

Speranța de viață a unui popor este un indicator statistic important pentru că arată numărul mediu de ani pe care un individ  este de așteptat să-i trăiască,  în funcție de  nivelul lui de trai si condițiile legate de alimentație, asistență medicală, cultură și relaționare.

La ora actuală, speranța de viață în România este de 79 de ani pentru femei și 72 de ani pentru bărbați, spre deosebire de alte țări din Europa, de pildă, unde aceasta este mai mare, în medie, cu 8 ani.

 

V-ar putea interesa și:

Vrei să trăiești 100 de ani? Și să fii și sănătoasă pe deasupra? Iată ce trebuie să mănânci

Dieta Okinawa – ce este și cum ne poate prelungi viața

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.