Sănătate

Câteva recomandări despre cum poți să previi și să tratezi unghiile încarnate (onicocriptoza)

O problemă chinuitoare și foarte des întâlnită o reprezintă unghia încarnată. Multe persoane se confruntă cu infecții, sau cu dureri foarte mari din acest motiv. Cel mai adesea, unghia încarnată apare la membrele inferioare, dar există și cazuri în care afectează degetele unei mâini. În cazul unghiei încarnate la picior, principalele cauze ale acestei probleme sunt: mersul pe jos în exces, încălțămintea incomodă și închisă, sau predispoziția genetică. Atunci când un colț ascuțit al unghiei sapă în piele, apare un disconfort, care treptat, se preschimbă în durere insuportabilă și chiar infecție. Cel mai des, această problemă se întâlnește la degetul mare.

Iată câteva recomandări care te pot ajuta să previi apariția unghiei încarnate, sau să o tratezi, în cazul în care ești deja în această situație:

  • – poartă încălţăminte de calitate bună şi evit-o pe cea care te strânge sau care îţi face picioarele să transpire;
  • – unghiile trebuie tăiate regulat, nu prea scurte și… drepte, nu rotunjite!
  • dacă e vară, poartă sandale, iar în anotimpul rece alege încălțăminte cu o jumătate de număr, sau chiar un număr mai mare decât porți în mod normal
  • dacă ai deja această problemă, apelează la tehnica bucății de vată. Pentru asta, înmoaie piciorul afectat în apă fierbinte (cât suporți de fierbinte!), în care ai pus sare de mare. După ce l-ai ținut 15-30 de minute acolo, ridică foarte ușor unghia cu o pensetă și pune dedesubt o bucățică de vată. Aplică apoi un unguent antibacterian (chiar cu antiobiotic) și schimbă bucata de vată în fieare zi. Prin acest procedeu, vei ajuta colțul unghiei să crească corect.
  • pentru ameliorarea neplăcerilor provocate de unghia încarnată, mai poți folosi o soluție de apă călduță cu iod, în care să înmoi zilnic picioarele, sau felii de lămâie aplicate peste noapte pe unghia afectată, peste care pui un bandaj.

Totuși, dacă problema e gravă, vă recomandăm să mergeți la un specialist podiatru, mai ales că acum există tot felul de tehnici care vă pot ajuta.

V-ar putea interesa și:

5 alimente care ar putea fi “vinovate” de dezechilibrele hormonale din organism

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.