Diete

Ce alegem – diete low carb, sau diete fără grăsimi?

Cele mai multe persoane își pun întrebarea, atunci când vor să slăbească, dacă ar trebui să restricționeze drastic carbohidrații, ori grăsimile. Experții vin cu răspunsul: nu există diferențe semnificative între cele două diete. Ei susțin că cel mai important este să mâncați toate alimentele sănătoase care vă plac, dar cu măsură. Atenție, sănătoase e cuvântul cheie! Adică: fără prăjeli, carne procesată, dulciuri, ori sucuri carbogazoase.

La concluzia enunțață mai sus au ajuns autorii unui studiu recent, realizat de Universitatea de Medicină Stanford. Rezultatele cercetării arată că persoanele care urmează o dietă săracă în grăsimi,  slăbesc cam tot atât cât și cei care au ales o dietă săracă în carbohidrați. Cu alte cuvinte, niciuna dintre diete nu îi este superioară celeilalte.

Ce a arătat studiul

Cercetarea a fost făcută pe 600 de subiecți – toți supraponderali – cu vârste între 18 și 50 de ani, pe parcursul a 12 luni.  Ei au fost repartizați în două grupuri – grupul carbohidraților și grupul grăsimilor. Subiecții au participat în toată perioada studiului la cursuri de nutriție și au fost învățați cum să aleagă alimente sănătoase.

În primele două luni, participanții au fost instruiți să mănânce numai 20 de grame de carbohidrați sau 20 de grame de grăsime, în funcție de categoria care le fusese atribuită. După această perioadă, li s-au permis mici ajustări, între 5 și 15 de grame, și li s-a cerut să ajungă la un echilibru pe care au simțit că îl vor putea menține până la încheierea celor 12 luni de cercetare.

După un an, cu foarte mici excepții, subiecții au pierdut,  în medie, 13 kg, indiferent de grupul din care făceau parte.

Concluzia studiului este următoarea: nu contează atât dieta pe care o alegeți ca să pierdeți kilogramele nedorite, ci cantitatea de mâncare și opțiunile sănătoase. Și carbohidrații (aici ne referim la cei complecși – orez brun, paste integrale, ș.a.m.d.) pot fi consumați, cu condiția să nu exagerați, dar și grăsimile sănătoase, furnizate de avocado, pește gras, semințe, ori anumite uleiuri presate la rece. Important este să învățați cum să asociați alimentele pe care le ingerați și să fiți atenți la cantitatea pe care o consumați. Planurile alimentare bazate pe tot felul de restricții nu sunt făcute să funcționeze pe termen lung și atunci, soluția este să ajungeți să vă cunoașteți corpul și să știți ce anume îi face bine și ce nu, dar mai ales cât.

 

V-ar putea interesa și:

Dieta militară – un regim în două faze, care te ajută să topești rapid kilogramele nedorite

Dieta Buddha – cum pierdeți în greutate ajutându-vă de înțelepciunea antică și știința modernă.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.