Sănătate

Ce e anorexia și cât de periculoasă este această tulburare psihică?

Ca și bulimia, despre care am scris un articol în urmă cu câteva luni, anorexia este o tulburare psihică severă, care face parte din categoria tulburărilor alimentare. Persoanele care suferă de această boală sunt obsedate să fie foarte slabe și sunt îngrozite permanent de ideea că ar putea lua în greutate.

Ce anume declanșează la o persoană această afecțiune? Este foarte greu de stabilit. De la imaginile fetelor subțiri promovate de firmele care vând iluzii, până la predispoziția genetică, sau deficitul de vitamina B1 și zinc, toate pot duce la anorexie, pe fondul unui psihic fragil.

Persoanele care suferă de anorexie au tendința de a supraestima dimensiunile sau grăsimea corpului lor. Își doresc mereu să slăbească și uneori își propun țeluri aproape imposibil de atins, ceea ce le scade stima de sine.  Anorexia nervoasă se întâlnește destul de des în cazul femeior care practică meserii precum: baletul, gimnastica, modellingul, în care se impun niște standarde speciale de imagine. La fel de bine, însă, această boală poate să apară și în cazul unei fete obișnuite, care își dorește să arate într-un anumit fel, ca unul dintre idolii săi de la televizor.

O persoană care ajunge să sufere de anorexie nu este neapărat lipsită de poftă de mâncare, însă mănâncă intenționat extrem de puțin, riscând o malnutriție severă, tulburări de comportament, tendințe de izolare socială, tulburări de memorie și de concentrare, dar și alte boli mult mai grave, care pot duce chiar la deces.

Citeam zilele trecute un articol despre o actriță celebră din Coreea de Sud-Lee Tae IM-, care a declarat că în ultimele șase luni n-a mâncat altceva decât trei linguri de orez pe zi, obsedată fiind să arate cât mai suplă! Este un exemplu tipic de persoană care suferă de anorexie. Așadar, NU faceți ca ea!

Este foarte important, ca și în cazul altor tulburări alimentare, ca persoanele care îi sunt apropiate bolnavului,  să realizeze că se întâmplă ceva grav cu acesta și să îl convingă să se trateze. Anorexia netratată la timp poate duce la afecțiuni fizice și psihice ireversibile. Rata de mortalitate la nivel mondial a acestei boli atinge 10%! Nu este, așadar, de glumit. Cel mai bine ar fi ca bolnavii să apeleze la un terapeut, care să îi ajute să își recapete stima de sine și să găsească o cale sănătoasă de a se simți confortabil în pielea lor.

Ce este bulimia și cum îți poate afecta sănătatea?

 

Ce este dismorfofobia și cum putem ști dacă suferim de această tulburare?