Fitness

Ce este acidul lactic și care e rolul său în organism

Ați simțit vreodată o arsură puternică la nivel muscular, după un efort fizic intens?  Ei bine, această senzație se datorează creșterii nivelului acidului lactic. Acesta apare atunci când organismul arde glucoză, în absența oxigenului și joacă un rol foarte important în apariția și instalarea oboselii musculare.  Am putea spune că acidul lactic are un rol protector, deoarece previne suprasolicitarea sistemului muscular, până la epuizarea completă a resurselor. Senzația de arsură este, practic, dată de schimbarea PH-ului muscular,  care devine acid.  Totuși, oamenii de știință încearcă să găsească metode prin care să reducă nivelul de acid lactic, astfel încât sportivii să se poate antrena la o intensitate mare, pentru un timp mai îndelungat.

Deși acidul lactic nu este un inamic al organismului, totuși, nivelurile prea crescute pot perturba echilibrul PH-ului sangvin și pot determina apariția următoarelor simptome: slăbiciune musculară, respirațe rapidă, stare de rău, transpirație, iar în cazurile foarte grave, chiar comă! Creșterea valorii acidului lactic poate fi cauzată de diverse afecțiuni, infecții, tulburări metabolice și mitocondriale moștenite, precum și de administrarea unor medicamente. Persoanele care se antrenează intens ar trebui să alterneze exercițiile dificile, care stimulează creșterea nivelului de acid lactic, cu perioade de „răcire”, pentru a-i da timp organismului să își revină.

În cosmetică, acidul lactic are un rol extrem de benefic, fiind o alegere excelentă pentru tenul sensibil, deoarece nu produce iritații la nivelul pielii.  Fiind prezent în mod natural în lapte, acidul lactic are o structură mai mare decât cea a acidului glicolic și nu afectează grosimea pielii.

Este un exfoliant excelent și e folosit pe scară largă în diferite produse cosmetice, deoarece:

  • eliberează porii
  • previne efectele îmbătrânirii și decolorarea pielii
  • stimulează producția de colagen și elastină si revitalizează pielea
  • aplicat regulat, reduce ridurile și liniile fine
  • uniformizează culoarea tenului
  • conferă luminozitate și fermitate.

V-ar putea interesa și:

Antrenamente cardio, sau HIIT? Care sunt mai eficiente?

Spune-mi ce tip de ten ai, ca să-ți spun care uleiuri naturale esențiale ți se potrivesc!

loading...
----------------------
Loading...