Sănătate

Ce este depresia?

Tulburările depresive sunt printre cele mai frecvente și mai împovărătoare probleme de sănătate oriunde pe glob, ducând la suferință și dizabilitate majore, la scăderea duratei și calității vieții, la care se adaugă un enorm și complex impact social negativ.

Depresia a existat probabil dintotdeauna, nu este doar o boală a modernității, dar este mai ușor de recunoscut și tratat în zilele noastre. Atât de importantă este depistarea depresiei, încât, de anul trecut, serviciile de medicină preventivă din SUA recomandă screening-ul depresiei la medicul de familie pentru fiecare pacient în parte, indiferent de starea lui de sănătate, fără excepție, chiar dacă nu sunt semnale de alarmă evidente.

1 din 5 oameni poate suferi la un moment dat de o tulburare depresivă

Prima cauză de dizabilitate din lume este dată de depresie

350 de milioane de oameni sunt afectați de depresie la nivel mondial

Nici o categorie de vârstă, sex sau socială nu este imună, deși există factori de risc: de exemplu, povara depresiei este cu 50% mai mare pentru femei, categoriile sociale defavorizate au un risc mult mai mare de complicații ale depresiei (cum sunt consumul de alcool sau alte droguri și suicidul), persoanele cu boli cronice diverse (cum sunt cele cardiovasculare, neurologice, diabetul zaharat, bolile respiratorii, oncologice, etc) au risc mai mare de depresie și, dacă capătă această afecțiune, au o mai mare suferință și un prognostic mai prost al bolii inițiale.

Dacă vă recunoașteți chiar și doar într-o parte din cele de mai sus, e important să mergeți la un specialist în sănătatea psihică. Chiar dacă vi se pare că ceea ce trăiți este suportabil, sau din contră, lipsit de speranța de vindecare. Chiar dacă vă este cumva rușine sau teamă: e de înțeles, stigmatul oricărei afecțiuni psihice este încă mare în societatea noastră încă departe de a fi deschisă la minte sau dreaptă. Și, dacă aveți depresie, nu sunteți nici singur(ă), nici alienat(ă) în vreun fel. Foarte mulți oameni sunt în aceeași situație. Tratată corect, depresia dispare uneori definitiv fără urme, alteori trece dar poate apărea altă dată, iar uneori nu ne părăsește de tot, în ciuda tratamentului. Dar chiar și în aceste situații este întotdeauna speranță și loc de mai bine.

Aceasta înseamnă cel mai adesea un tratament cu medicamente (antidepresive) și o abordare psihoterapeutică. Idealul este să fiți îngrijit de o echipă terapeutică, ce include medici (psihiatru și uneori și alte specialități), psihoterapeuți, consilieri, asistenți sociali, „rețea de suport social” (familie, prieteni, apropiați). În această echipă veți fi dumneavoastră înșivă un membru privilegiat, ale cărui confidențialitate, dorințe și preferințe vor fi mereu respectate.

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.