Diete

Ce este dieta Mono și de ce nu sunt nutriționiștii de acord cu ea?

Poate că atunci când ați căutat pe internet vreo dietă  care să vi se potrivească, ați dat și peste dieta Mono. Sau poate că nu, și atunci o să vă spunem noi în ce constă acest regim și de ce nutriționiștii nu sunt de acord cu el, în ciuda faptului că în anul 2016, s-a numărat printre primele zece diete preferate la nivel mondial. Nu ne miră acest lucru, mai ales că știm prea bine câte sacrificii este dispusă să facă o femeie atunci când vrea să câștige lupta cu kilogramele nedorite. Așa cum probabil ați bănuit, dieta Mono presupune consumul unui singur aliment cât e ziua de lungă, ba chiar zile în șir! Plictisitor, nu? Ei bine, și total nesănătos, adaugă specialiștii.  E ca și cazul vestitei cure cu supă de varză!

Această dietă controversată a apărut prima oară în mediul online australian și a devenit foarte populară, pentru că promitea o slăbire rapidă. Totuși, acest regim ne pare o adevărată tortură: ia imaginați-vă că nu aveți voie să mâncați decât banane pentru o anumită perioadă de timp. Nu ar fi cam grețos?

Nutriționiștii spun că dieta Mono nu trebuie confundată cu un regim disociat, pentru că în cel de-al doilea caz ai voie să consumi un grup de alimente, nu un singur aliment! Nimic nu te împiedică, de pildă, în ziua în care ai voie să mănânci doar fructe, să îți construiești un meniu care să conțină mere, struguri, pepene, piersici, sau ce mai doriți voi. În schimb, în dieta Mono, ai voie… un singur tip de fruct!  Nutriționiștii spun că această dietă restrictivă nu face altceva decât să ne pună sănătatea în pericol, pentru că lipsește organismul de o mulțime de nutrienți esențiali, care nu pot fi asigurați decât de o hrană variată.  De ce se bucură, totuși, de popularitate acest regim? E foarte simplu, spun specialiștii:  tocmai simplitatea lui, care presupune consumul unui singur tip de aliment, îi face pe adepți să se simtă confortabil: nu mai trebuie să petreacă mult timp ca să-și alcătuiască meniurile.  În plus, ei cred că vor slăbi foarte repede, fără să se gândească, însă, la efectele negative. Tot specialiștii spun că organismul nostru este proiectat astfel încât să digere proteinele, grăsimile și carbohidrații împreună. Dieta Mono poate avea multe consecințe grave: pierderea masei musculare, afectarea funcțiilor creierului, slăbirea sistemului imunitar, ca să nu mai vorbim de stările de iritabilitate și oboseală pe care ni le va da senzația continuă de foame. Așa că, aviz amatoarelor care se apucă de tot felul de cure de slăbiore extreme!

V-ar putea interesa și:

Promisiunile dietei mediteraneene – Sănătate şi viaţă lungă!