Sănătate

Ce este endometrioza? Șapte semne care îți arată că ai putea suferi de această afecțiune

Multe dintre femei au cicluri menstruale extrem de neplăcute și dureroase, sau simt uneori un disconfort în timpul actului sexual.  În 10% dintre cazuri, însă, aceste simptome evoluează spre ceva mult mai grav: endometrioza.

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul endometrial – mucoasa uterului – migrează în afara acestuia și aderă la  zonele din apropiere, cum ar fi trompele uterine, vezica urinară sau intestine.  Acolo se pot forma chisturi, care provoacă dureri foarte mari în zona pelviană.

Este foarte important, spun medicii, ca această boală să fie depistată la timp și tratată corespunzător. Problema este, însă, că de multe ori, endometrioza se confundă cu alte boli care pot provoca dureri mari, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, sau chiar sindromul premenstrual. De asemenea, există cazuri în care unele femei nu au niciun fel de simptom, deși suferă de endometrioză.

Totuși, iată 7 semne după care vă puteți ghida, ca să vă dați seama dacă sunteți sau nu suspecte de această afecțiune:

Cicluri menstruale foarte dureroase.   Atunci când crampele pe care le aveți nu dispar dacă luați un analgezic ușor, este un semn că ați putea suferi de endometrioză. Durerile abdominale pot debuta cu câteva zile înaintea ciclului menstrual și sunt atât de puternice, încât pot perturba activitățile zilnice.

Cicluri menstruale abundente. În cazul femeilor care au această afecțiune, ciclurile menstruale nu sunt doar foarte dureroase, ci sunt caracterizate și printr-o sângerare abundentă.

Act sexual dureros. Atunci când țesutul endometrial care se deplasează în afara uterului se lipește de diferite organe, zona respectivă devine rigidă, iar lipsa flexibilității poate face actul sexual extrem de dureros.

Dureri când mergeți la toaletă. Țesutul endometrial poate să adere și la intestine, iar o activitate atât de banală ca mersul la toaletă, poate deveni un chin. Simptomele intestinale pot varia de la pacient la pacient și pot include constipație, diaree, crampe intestinale, greață, dureri rectale și chiar sângerări rectale.

Greață și oboseală. Simptomele pe care le aveți de obicei în timpul menstruației sunt mult amplificate în cazul endometriozei. Această afecțiune poate provoca greață persistentă, vărsături și o stare de epuizare accentuată.

Infertilitate. Aproximativ 30-40% dintre femeile cu endometrioză au probleme legate de fertilitate. De fapt, multe femei nici măcar nu își dau seama că au endometrioză,  până când  nu vor ajunge să își facă analize aprofundate și să caute tratamente pentru fertilitate.

Sexul – important pentru relație, dar și pentru sănătate!

Femeile aflate la menopauză pot deveni mame. Procedura, implementată în curând în România

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.