Sănătate

Ce este intoleranța la lactoză și cum putem ști dacă suferim de această afecțiune

Persoanele cu intoleranță la lactoză nu pot digera pe deplin zahărul (lactoza) din lapte. Deși această afecțiune este, de obicei, inofensivă, simptomele pe care le generează pot fi inconfortabile.

Cauza intoleranței la lactoză este, potrivit studiilor, o enzimă produsă în intestinul subțire, numită lactază. Multe persoane au niveluri scăzute de lactază, dar sunt, totuși, capabile să digere produsele lactate fără probleme.  În mod normal, lactaza transformă zahărul din lapte în două zaharuri simple – glucoză și galactoză – care sunt absorbite în sânge prin mucoasa intestinală. Dacă nu aveți sufiecientă lactază, lactoza din alimente se deplasează în colon, în loc să fie procesată și absorbită. În colon, bacteriile normale interacționează cu lactoza nedigerată, provocând simptome neplăcute. Există trei tipuri de intoleranță la lactoză:

Intoleranță la lactoză primară

Acesta este cel mai frecvent tip de intoleranță la lactoză și este adesea determinat genetic, fiind mai des întâlnit la persoanele cu origini africane, asiatice, sau la hispanici.

Intoleranță secundară la lactoză

Această formă a afecțiunii apare atunci când intestinul subțire scade producția de lactază după o boală, rănire sau intervenție chirurgicală.  Printre bolile asociate cu intoleranța secundară la lactoză se numără boala celiacă, sau boala Crohn. Tratamentul tulburării de bază poate restabili nivelul de lactază și poate îmbunătăți semnele și simptomele.

Intoleranță la lactoză congenitală sau de dezvoltare

Este posibil, dar rar, ca bebelușii să vină pe lume cu intoleranță la lactoză, tulburare  pe care o moștenesc de la ambii părinți. Și copiii prematuri pot manifesta simptomele asociate acestei afecțiuni.

Simptomele intoleranței la lactoză

Acestea se declanșează, de obicei, între 30 de minute și două ore după consumarea alimentelor care conțin lactoză și includ: greață și chiar vărsături, crampe abdominale, gaze, balonare și/sau diaree.

Lactoza poate fi prezentă în multe alimente, precum :
– Lapte și produse lactate
– Pâine și alte produse de patiserie
– Cereale procesate pentru micul dejun
– Cartofi instant, supe si băuturi
– Margarină, unt
– Carne preparată
– Sosuri de salată
– Bomboane si alte gustări
– Amestecuri pentru cozonac, biscuiți si prăjituri

 

V-ar putea interesa și:

Ce este boala celiacă, sau intoleranța la gluten și cum puteți ști dacă suferiți de această afecțiune

Secrete de vedete: soția lui Justin Timberlake, Jessica Biel, suferă de intoleranță la gluten. Află și tu care sunt simptomele acestei afecțiuni

Loading...