Sănătate

Ce este leptina, numită și „hormonul foamei”? 8 alimente care cresc nivelul de leptină și te împiedică astfel să te îngrași

Simți că ai mânca mai mereu ceva, indiferent că e dimineața devreme, ori noaptea târziu? Ești incapabilă să ții diete pe termen lung și să slăbești atât cât ți-ai propus? Ei bine, o cauză probabilă a acestui fenomen este fie nivelul scăzut de leptină din organism, fie ceea ce oamenii de știință numesc „rezistența la leptină”.

Ce este leptina

Leptina, numită și „hormonul foamei”, joacă un rol important în reglarea aportului și cheltuielilor energetice, inclusiv a apetitului și metabolismului. Leptina reglează rezervele de țesut adipos din organism. Pe măsură ce nivelul leptinei din organism crește, pofta de mâncare scade. Și invers, bineînțeles. Variațiile nivelului acestui hormon pot avea consecințe deloc de neglijat asupra siluetei.  Atunci când nivelul leptinei este foarte scăzut, tindem să avem un apetit aproape imposibil de controlat, iar consecința, pe termen lung, este obezitatea.

Rezistența la leptină

Datorită leptinei, creierul primește semnalul că ne-am săturat după ce am mâncat.  Pe de altă parte, un alt mecanism prin care acționează leptina constă în îmbunătățirea capacității organismului de a utiliza depozitele de grăsime drept sursă de energie. Lucrurile nu sunt, însă, atât de simple. Cercetările științifice au arătat că multe persoane care suferă de obezitate au deja un nivel crescut de leptină, din cauza modului ineficient în care organismul lor folosește acest hormon. Fenomenul este denumit „rezistență la leptină”, mecanismul fiind asemănător cu acela al rezistenței la insulină în cadrul diabetului de tip II.  Ca și în acest caz, rezistența la leptină favorizează acumularea progresivă de kilograme și, în plus, face dificilă slăbirea. Rezistența la leptină poate duce la diabet, boli de inimă, cancer, atacuri vasculare și demență.

Cum putem preveni, însă, preveni rezistența la leptină și scăderea nivelului acestui hormon?

Ei bine, este indicat să facem mișcare fizică regulat, să respectăm orele de somn și, nu în ultimul rând, să consumăm alimente care nu promovează inflamațiile și care sunt bogate în fibre solubile (care cresc senzația de sațietate). Iată o listă cu 8 alimente care au capacitatea să regleze nivelul acestui hormon în organism:

  1. Ouă
  2. Mere
  3. Broccoli
  4. Avocado
  5. Ovăz
  6. Migdale
  7. Pește
  8. Ceaiul verde

 

V-ar putea interesa și:

Top alimente care reduc nivelul colesterolului “rău” (LDL)

Ți-e sete aproape tot timpul? Iată ce afecțiuni poate ascunde acest lucru

loading...
----------------------
Loading...