Diete

Ce este, mai exact, metabolismul și cum ne poate influența acesta greutatea corporală

Metabolismul reprezintă majoritatea proceselor biochimice și energetice care au loc în organism și, foarte adesea, când este rostit, acest cuvânt este legat de greutatea unei persoane. „Nu pot slăbi, deoarece am un metabolism lent” – este una dintre propozițiile pe care le auzim tot timpul.  Adevărul este, însă, undeva la mijloc. Sigur că metabolismul joacă un rol important în menținerea greutății corporale, dar la fel de importante sunt alimentația și exercițiile fizice.

Prin metabolism, corpul nostru (și al tuturor ființelor) transformă alimentele pe care le consumăm în energia de care avem nevoie. Acest cumul de procese biochimice poate fi afectat de anumite obiceiuri, precum: dietele extreme, care presupun slăbirea rapidă, unele medicamente, vârsta, etc.  Și pentru că vorbeam despre vârstă, trebuie să știți că metabolismul nostru încetinește pe măsură ce îmbătrânim și tocmai de aceea, trebuie neapărat să îl ajutăm, dacă ne dorim să fim sănătoși și să ne menținem greutatea corporală normală.

Cum putem lupta împotriva unui metabolism lent? Iată câteva sugestii: consumul de alimente bogate în fibre, hidratarea optimă,  consumul de alimente care stimulează arderea grăsimilor, consumul de alimente bogate în fier (care stimulează creșterea nivelului de energie), aportul de vitamina D, reducerea cantității de alcool consumată zilnic, adoptarea unei diete bazate pe proteine, evitarea regimurilor de slăbire prea drastice.

Pe lângă partea de alimentație, un capitol foarte important în stimularea metabolismului îl reprezintă și practicarea regulată a exercițiilor fizice. Iar pentru asta, este nevoie să vă străduiți să vă creșteți masa musculară, care oricum, începe să scadă după vârsta de 40 de ani.  Antrenamentele voastre trebuie să includă exerciții de tip aerobic (care ajută la accelerarea metabolismului și la arderea de calorii în repaus), dar și exerciții cu greutăți, care tonifiază/cresc, practic, musculatura.

 

V-ar putea interesa și:

Vrei să slăbești mai repede? Opt alimente care impulsionează metabolismul

Ceaiul verde, o băutură miraculoasă pentru sănătate

 

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.