Vedete

Ce este tulburarea bipolară? Cum se manifestă această afecțiune de care suferă și multe celebrități

Ideea acestui material a apărut după ce cântăreața Sinead O’Connor  a postat pe pagina sa de Facebook un material video impresionant, care poate mișca și cea mai împietrită dintre inimi. Artista vorbea acolo despre suferința pe care i-o provoacă bolile mintale de care suferă, despre singurătate și despre sinucidere.

Am constatat, cu tristețe și indignare, că foarte mulți oameni au tendința să trateze afecțiunile psihice cu dispreț și să-l blameze pe cel care își expune public problemele sufletești, sau pe cel care renunță, în opinia “părerologului” de serviciu,  prea ușor la luptă.

După sinuciderea lui Chester Bennington, solistul trupei Linkin Park, au apărut pe rețelele de socializare multe comentarii absolut halucinante, de genul: “Cum poate un om care are faimă, bani și orice femeie își dorește,  să se sinucidă?”. Sau : “A fost un ticălos și un egoist, pentru că nu s-a gândit nicio clipă la cei șase copii pe care îi avea.” Au fost chiar și păreri mai răutăcioase de atât, pe care ne abținem să le menționăm. Ei bine, autorii acestora nu pot fi altceva decât persoane ignorante, lipsite de bun simț, empatie și educație, cărora nu le-a trecut niciodată prin cap că o boală psihică este la fel de serioasă ca una fizică.

Să suferi, să zicem, de tulburare bipolară, este la fel de grav ca a te îmbolnăvi de cancer. Boala psihică este un cancer al sufletului, care te poate măcina pe dinăuntru, până când te simți istovit și incapabil să mai suporți existența pe care o duci. Și da, acest tip de afecțiune nu alege: poți să fii foarte bogat, foarte frumos,  sau foarte iubit și, totuși, să te simți sfâșiat pe dinăuntru.

Una dintre bolile de care suferă Sinead O’Connor este tocmai tulburarea bipolară, numită și depresie maniacală. “De la Nothing Compares 2U” , piesă-cult compusă de Prince, re-aranjată și relansată de Sinead O’Connor în 1990 și până la cel mai recent material video postat pe Facebook se întinde un deșert de disperare.

Boala se manifestă prin schimbări extreme de dispoziție – de la stări euforice, până la depresie adâncă. În faza maniacală, pacienții pot avea comportamente nesăbuite, cum ar fi cheltuieli exagerate sau abuzul de anumite substanțe. La fel de repede, ei pot trece în extrema cealaltă, când se simt foarte triști, nu mai au energie și interes pentru nimic, se pot îngrășa sau slăbi, dorm prea mult sau prea puțin și au gânduri sinucigașe.

Tulburarea bipolară, care ar fi generată, potrivit specialiștilor, de anumite fluctuații ale substanțelor chimice în creierul nostru, poate afecta în egală măsură bărbați și femei.

Este foarte indicat ca apropiații unor persoane care manifestă simptomele menționate mai sus să nu le trateze cu superficialitate și să le convingă să ceară ajutor de specialitate, pentru că boala, netratată corespunzător, se poate agrava și poate duce chiar la sinucidere. Mai trebuie menționat că această afecțiune este, din păcate,  foarte des întâlnită.

Nu au fost ocoliți de ea nici Mel Gibson, Catherine Zeta-Jones sau regretatul Elvis Presley.

Vezi mai jos declaraţia cutremurătoare a lui Sinead O’Connor.