Stil

Ce NU trebuie să ții în dormitor, dacă vrei să ai un somn de calitate

Din ce în ce mai multe persoane au probleme cu somnul, fără să se gândească cât de adevărată este expresia: “cum îți așterni, așa dormi”. De multe ori, calitatea sonului nostru depinde de ceea ce facem, sau nu facem și de anumite obiecte (sau ființe!) pe care nu ar trebui să le păstrăm în dormitor:

  1. Telefonul mobil. Multe cercetări au arătat că, dincolo de sunetul notificărilor care, evident, vă perturbă odihna, celularele sunt dăunătoare pentru sănătate.
  2. Mâncare. Pe lângă faptul că puteți face mizerie în locul în care dormiți, obiceiul mâncatului în pat este însoțit de regulă de privitul la televizor, sau lectura, iar lipsa de concentrare față de ceea ce mâncați poate duce la indigestii. Pe lângă asta, consumul alimentelor foarte aproape de ora de culcare vă poate afecta calitatea somnului.
  3. Computerul. Foarte multe persoane își fac biroul de lucru în încăperea în care dorm, fără să realizeze cât de dăunător este pentru creier să asocieze locul de muncă cu cel de odihnă.
  4. Animale de companie. Oricât de mult vă iubiți cățelușul sau pisica, adorabilele animăluțe pot aduce mulți microbi în spațiul unde dormiți și, pe lângă asta, vă pot perturba somnul, pentru că sunt active adeseori și în timpul nopții. Iar dacă nu vă puteți lipsi, totuși, de prezența lor în dormitor, măcar faceți-le un loc de dormit separat de patul vostru.
  5. Dezordine. Chiar dacă nu sunteți o persoană care, în viața de zi cu zi, este deranjată de încăperile în care sunt aruncate lucruri de-a valma, să știți că, la nivel subconștient, acest lucru vă poate influența, având efecte negative asupra calității somnului.
  6. Saltele vechi și incomode. Oamenii nu realizează importanța unui pat confortabil, cu așternuturi de calitate, saltele comode și perne potrivite. Dar, oricât de atenți ați fi cu banii, este important să investiți în calitatea somnului vostru. Specialiștii recomandă să înlocuiți salteaua măcar o dată la zece ani.
  7. Culori prea vibrante. Dacă vă zugrăviți camera astfel, ba chiar o decorați și cu tot felul de piese în culori puternice, s-ar putea să nu dormiți prea bine. Un sondaj făcut de cercetătorii britanici a arătat că cele mai bune culori pentru o odihnă bună sunt nuanțele stinse de albastru, galben, sau verde.
  8. Temperaturi extreme. O cameră prea încălzită, în egală măsură cu una prea rece, vă poate afecta calitatea somnului. Temperatura ideală pentru somn este între 18 si 20 de grade Celsius.
  9. Ferestre fără draperii, sau draperii prea deschise. Lumina vă poate trezi și vă întrerupe ciclurile importante de somn, iar acest lucru poate duce, în timp, la probleme cardiace. De aceea, este important ca încăperea în care dormiți să fie dotată cu draperii groase.

V-ar putea interesa și:

Suferi de insomnie? Află cauzele acestei afecțiuni și cum poți să-ți îmbunătățești calitatea somnului

Sunătoarea vă ajută dacă suferiți de anxietate, insomnii, sau diabet. Aflați și alte beneficii ale acestei plante

Loading...