Sănătate

Ce se știe/ce nu se știe despre COVID 19. Care sunt cele mai frecvente simptome ale bolii

Fără doar și poate, cea mai mare problemă legată de noul coronavirus este faptul că specialiștii încă nu știu totul despre el, astfel încât să poată găsi cele mai eficiente metode de combatere a răspândirii bolii COVID 19.

Cert este, deocamdată, că boala se manifestă în moduri diferite de la un pacient la altul, iar simptomele sale sunt atât de asemănătoare cu cele ale gripei și răcelii, încât  identificarea cazurilor devine foarte dificilă, fără testele specifice. Multe persoane nu prezintă deloc simptome, dar se pare că pot transmite boala mai departe, altele au simptome foarte ușoare, în timp ce unii pacienți ajung la spital în stare critică. Chiar dacă deocamdată nu au ajuns să încă să înțeleagă complet modul în care acționează coronavirusul asupra corpului uman, au făcut, totuși, câteva evaluări statistice, care ne pot ghida  în situația în care bănuim că ne-am infectat:
  • potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai comune simptome de COVID-19 sunt: febra, starea de oboseală și tusea seacă. Unii pacienți pot avea și dureri în anumite zone ale corpului (musculare sau ale încheieturilor, de cap, abdominale), nas înfundat, dureri în gât, dificultăți de respirație sau diaree. La începutul bolii, simptomele sunt ușoare și se dezvoltă gradual. În cazuri severe, pot apărea simptome de pneumonie (dificultăți de respirație, tuse cu dureri în piept, frisoane).
  • din punct de vedere statistic, o recenzie a studiilor clinice pe cazurile de COVID-19 din provincia chineză Wuhan, a arătat că febra a fost prezentă în aproape toate cazurile (83-98% dintre pacienți), urmată de tusea seacă (76-82%) și starea de oboseală (11-44%). Sigur că toate acestea sunt simptome comune gripelor și răcelilor.
  • iată, însă, câteva particularități ale bolii COVID 19: un studiu făcut de specialiștii chinezi arată că aproape jumătate dintre cazurile de îmbolnăvire analizate în provincia Hubei, au avut simptome digestive. Cel mai des era vorba de pierderea apetitului pentru mâncare, apoi diaree și cazuri sporadice de vomă și dureri abdominale. Aceste simptome au crescut în intensitate odată cu progresul bolii.  Alte simptome care pot indica infectarea cu SARS-CoV-2 par să fie pierderea gustului și a mirosului.
  • simptomele infectării cu noul coronavirus pot să apară într-un interval de aproximativ două săptămâni de la expunere. Un studiu recent arată că, la persoanele care ajung să manifeste simptome, boala are o perioadă de incubație medie de 5 zile. Doar 2,5% din cazuri prezintă simptome în primele 3 zile, iar în 97,5% din cazuri ele vor apărea într-un interval de 12 zile.
  • tot datele statistice arată că 80% dinre cazurile de îmbolnăvire se recuperează fără tratament specializat, 14% se transformă într-o formă mai severă, iar 6% devin cazuri critice.

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.