Sănătate

Ce simptome anunță apropierea menopauzei și cum puteți trece mai ușor prin această schimbare majoră– partea I

Menopauza e o realitate cu care se confruntă fiecare femeie, la un moment dat în viață. Este un fenomen natural, care nu trebuie să ne sperie, chiar dacă vine la pachet cu o serie de simptome neplăcute. Știința a evoluat însă mult, iar o femeie informată și dispusă să facă tot ceea ce trebuie pentru a ameliora neplăcerile legate de menopauză, are șansa să ducă o viață cât se poate de normală. Majoritatea simptomelor asociate cu menopauza apar,  de fapt,  în timpul stadiului perimenopauzei, care se instalează cu cel puțin 2-3 ani înainte. Aceste simptome sunt legate în primul rând de producția redusă de hormoni sexuali feminini – estrogen și progesteron.

Estrogenul reglează ciclul menstrual și afectează: sistemul reproductiv, tractul urinar, inima, vasele de sânge, oasele, sânii, pielea, părul, mușchii pelvieni și creierul.

Dar să vedem care sunt simptomele cele mai frecvente care ne pot indica faptul că ne apropiem de menopauză:

Modificări ale ciclului menstrual

Ciclurile voastre încep să devină neregulate și pot să își schimbe durata. Dacă nu mai apar deloc și sunteți sigură că nu aveți cum să fiți însărcinată, atunci vă puteți deja gândi la debutul menopauzei, mai ales dacă au trecut câteva luni în care nu ați mai avut menstruație. Este important ca în acest caz să mergeți la medicul vostru ginecolog, pentru un consult general, care să excludă vreo altă afecțiune gravă, cum ar fi cancerul.

Bufeuri

Foarte multe femei prezintă acest simptom – o senzație de căldură bruscă, fie în partea superioară, fie în întreg corpul. Bufeurile pot fi însoțite de transpirație și înroșire a țesuturilor. Intensitatea lor poate varia de la ușor la foarte puternic, iar durata poate fi între 30 de secunde și 10 minute. Cele mai multe femei au bufeuri în primii doi ani de la instalarea menopauzei, apoi intensitatea lor se diminuează.

Uscăciunea și durerea vaginală  la actul sexual

Producția scăzută de estrogen și progesteron poate afecta stratul subțire de umiditate care acoperă pereții vaginali.  Femeile aflate în prag de menopauză pot simți mâncărimi sau arsuri ale vulvei și au tendința să urineze frecvent.

Insomnie sau tulburări ale somnului

Pentru o sănătate optimă, medicii ne recomandă să dormim șapte-opt ore pe noapte, însă  un alt simptom neplăcut al menopauzei este insomnia. Fie că vă este foarte greu să adormiți, fie că vă treziți de mai multe ori pe noapte, aceste episoade vă pot afecta calitatea vieții.

Urinări frecvente, sau chiar incontinență urinară

Este neplăcut, dar normal ca femeile să își piardă în timpul menopauzei controlul asupra vezicii. Uneori, puteți simți durere sau arsuri atunci când urinați, simptome care sunt cauzate de faptul că țesuturile din vagin și uretra își pierd elasticitatea. De asemenea, mușchii pelvieni pot să slăbească.

Infecții ale tractului urinar

Pe lângă simptomele prezentate mai sus, un semn care poate anunța debutul menopauzei este frecvența infecțiilor urinare. Nivelurile scăzute de estrogen și modificările din tractul urinar vă fac mai sensibile la infecții.

Scăderea libidoului

Un alt simptom des întâlnit este scăderea interesului pentru actul sexual, lucru care este provocat tot de nivelul redus de estrogen. Răspunsul orgasmic va fi, de asemenea,  mult mai lent, sau chiar absent.

Schimbări de dispoziție, depresie

Modificările producției de hormoni afectează starea psihică a femeilor. Unele devin iritate și își schimbă brusc dispoziția, de la bucurie la tristețe,  în timpul menopauzei. În cazurile grave, se poate ajunge chiar la depresie.

Modificări ale pielii și părului

Pierderea țesuturilor grase și a colagenului va face ca pielea să devină uscată și subțire. De asemenea, estrogenul redus poate contribui la pierderea părului sau îl poate face extrem de uscat și fragil. De asemenea, dezechilibrele hormonale pot cauza acnee la unele femei.

Osteoporoza. Reprezintă o manifestare tardivă a menopauzei. Absenţa estrogenilor determină o diminuare a matricei osoase, care se asociază cu scăderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. După menopauză se produce o pierdere accelerată a masei osoase care se agravează cu vârsta. Osteoporoza este favorizată de dieta săracă în calciu şi proteine, de sedentarism, precum şi de lipsa expunerii la lumină naturală.

Creşterea în greutate. În medie, greutatea femeilor aflate la menopauză creşte cu 4-7 kg, iar grăsimea se depune cu predilecție pe abdomen şi pe şolduri. Această creştere ponderală se poate explica parţial prin factori hormonali, dar este favorizată și  de scăderea activităţii fizice şi de o alimentaţie dezechilibrată.

Dureri de cap

Un studiu realizat de experții de la Universitatea din Cincinnati a confirmat că femeile au migrene și dureri de cap în primii ani de menopauză, din cauza fluctuațiilor hormonale. Pentru foarte multe dintre femei, migrenele dispar odata cu menstruația, însă durerile de cap tensionate se înrăutățesc. Menopauza se poate instala între 40 și 55 de ani, iar în Romania, vârsta medie este 49 de ani.

Dacă în articolul de astăzi am vorbit despre simptome, în curând vom reveni cu un material axat pe modalitățile de ameliorare a acestora.

 

V-ar putea interesa și:

Top 3 alimente pe care să le consumi la menopauză

Ce este endometrioza? Șapte semne care îți arată că ai putea suferi de această afecțiune

 

Loading...