Ni se spune mereu cât de importanți sunt antioxidanții, dar oare toată lumea știe exact ce sunt aceștia?
Ei bine, pe înțelesul tuturor, ei sunt un complex de vitamine, minerale și enzime, care au rolul de a combate ravagiile pe care radicalii liberi le fac în organism. (despre radicalii liberi am explicat totul aici). Antioxidanții sunt, practic, niște compuși care au capacitatea de a neutraliza celulele de oxigen instabile. Antioxidanții luptă împotriva deteriorării celulelor, încetinesc procesul natural de îmbătrânire și ne apără de numeroase boli, printre care și cancerul.
Tocmai de aceea, este foarte important să-i furnizăm corpului antioxidanții necesari, iar acest lucru este posibil, în primul rând, printr-o alimentație adecvată. Este cu atât mai important să înțelegem că, pe măsură ce îmbătrânim, când metabolismul nostru încetinește, celulele încep să moară și totul se deteriorează, trebuie să ne schimbăm modul de a mânca.
Iată care sunt cele mai importante surse naturale de antioxidanți:
- Vitamina A – o găsim în morcovi, spanac, verdețuri
- Betacarotenul – spanac, roșii, cartofi dulci, morcovi, pepene galben, porumb, mango, dovleac, sfeclă, piersici, cătină.
- Vitamina C – legume de culoare verde, roșii, căpșuni, citrice, fructe de pădure, conopidă, broccoli.
- Vitamina E – legume verzi, ouă, ficat, nuci, germeni de grâu, seminţe de floarea-soarelui
- Zinc – carne roșie, fasole, fructe de mare, cereal integrale, carne de pasăre
- Seleniu – carne de vită, ton, carne de pui, cereale, țelină, usturoi, mazăre, pește
Așadar, dacă vrem să ne protejăm cât mai mult timp corpul de boli, dacă vrem să fim tineri și plini de energie, alimentația noastră ar trebui să includă preponderant alimentele enumerate mai sus.
V-ar putea interesa și:
Vitaminele – esențiale pentru organism. Ep. 2 – complexul de vitamine B
Adaugă comentariu