Sănătate

Ce sunt radicalii liberi și ce efecte au asupra corpului uman

Auzim și citim mereu despre radicalii liberi și efectele lor nocive asupra corpului uman. Dar poate multă lume nu știe ce înseamnă aceștia. Ei bine, radicalii liberi există în mediul înconjurător, dar pot fi formați și  prin procese naturale fiziologice umane. Ei pot fi rezultatul unei diete necorespunzătoare, a fumatului, stresului, infecțiilor, medicamentelor, sau pot apărea prin expunerea la poluanții din atmosferă.

Un radical liber este, de fapt, un atom (sau un grup de atomi) instabil și foarte reactiv. Radicalii liberi se formează atunci când legăturile dintre electroni devin slabe și se rup. Asta înseamnă că electronul este neprotejat, iar asta îl face reactiv chimic. Acum,  va încerca să fure un electron dintr-o moleculă vecină pentru a se stabiliza. Pe scurt, radicalii liberi sunt substanțe chimice instabile, care încearcă mereu să devină stabile.

În corpul uman, avem o gamă largă de molecule care sunt mai sensibile la atacurile radicalilor liberi decât altele. Acestea includ grăsimi, ADN, ARN, membrane celulare, proteine, vitamine și carbohidrați. Din păcate, oxigenul este foarte susceptibil la formarea radicalilor liberi, care sunt implicați în procesul de îmbătrânire generală și sunt responsabili de apariția cancerului și a inflamațiilor în organism. Acțiunea radicalilor liberi poate duce la deteriorarea membranelor celulare și la moartea celulelor.  Partea bună a acestor radicali este că ne ajută să producem energie și să luptăm cu infecțiile, cu condiția ca ei să nu fie în exces. Orice dezechilibru duce la boli grave.

Vă întrebați, probabil, cum ne putem proteja de acțiunea acestora radicali. Ei bine, principalul lor dușman sunt antioxidanții – substanțe care pot limita cantitatea de radicali liberi din organism și efectul nociv al acestora. Cei mai importanți antioxidanți sunt: vitamina A, vitamina C, carotenoidele, vitamina E, seleniul. Este foarte important, așadar, să mâncăm cât mai multe fructe și legume proaspete, care conțin din belșug antioxidanții de care avem nevoie pentru a contracara efectul radicalilor liberi.

 

V-ar putea interesa și:

11 alimente periculoase pentru sănătate, pe care oamenii le consumă mult prea des

Căderea părului și unghiile casante pot fi semne ale îmbolnăvirii glandelor suprarenale! Vă propunem un remediu eficient pentru această problemă

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.