Sănătate

Ce trebuie să știm despre cancerul de piele

Simplul fapt că aplicăm zilnic produse cu factor de protecție solară nu ne ferește 100% de cancerul de piele. Există și alți factori care contribuie la apariția acestei boli, cum ar fi: nuanța pielii, istoricul familial, sau anumite obiceiuri din trecut sau chiar din prezent. Tocmai de aceea, dermatologii ne explică la ce trebuie să fim foarte atenți, dacă vrem să prevenim această boală:

  1. Dacă aveți pielea închisă la culoare – melanomul nu discriminează prin culoarea pielii. Este adevărat că persoanele cu ten închis sau foarte închis sunt, conform statisticilor, mai puțin predispuse la această boală, față de oamenii cu tenul deschis la culoare, însă diferența de procente este nesemnificativă.
  2. Dacă aveți în familie persoane care au avut această boală. Specialiștii spun că persoanele care au avut rude de gradul I care s-au îmbolnăvit de cancer de piele, au șanse cu 50% mai mari să contacteze la rândul lor această boală.. De aceea, aceste persoane ar trebui să meargă periodic (la fiecare șase luni) la dermatolog, pentru investigații.
  3. Dacă obișnuiți să mergeți la solar (sau ați făcut asta în trecut). În Statele Unite, de pildă, unde toată lumea este obsedată să aibă o piele cât mai bronzată, mai mult de 400.000 dintre cazurile de cancer de piele sunt provocate de expunerea la solar. Așadar, mare atenție!
  4. Dacă aveți multe alunițe. Cu cât aveți mai multe alunițe, cu atât este mai mare riscul de a face această boală. Tocmai de aceea, trebuie să le monitorizați cu atenție și să mergeți la medic atunci când observați că și-au modificat forma sau culoarea.
  5. Dacă aveți pielea foarte deschisă. Persoanele cu pielea albă, părul foarte deschis și ochi de culoare deschisă sunt și mai puțin protejate de acțiunea nemiloasă a razelor solare. Tocmai de aceea, trebuie să folosească mereu creme cu factor de protecție și să meargă periodic la medic pentru investigații.
  6. Dacă ați suferit multe arsuri solare în ultimii ani. Știm bine că există persoane care, atunci când merg în concedii la mare, exagerează cu bronzatul și stau la soare de dimineață până seara, de cele mai multe ori fără protecție. Aceste persoane trebuie să știe că în cazul lor, riscul apariției unui melanom este mult mai mare.

Printre vedetele care au fost victime ale acestei boli cumplite se numără Melanie Griffith, Khloe Kardashian și Bob Marley, care a și murit din această cauză.

V-ar putea interesa și:

Șase simptome posibile ale cancerului de sân

Reguli de aur pentru îngrijirea pielii grase

loading...
----------------------
Loading...