Sănătate

Ce trebuie să știți despre boala Alzheimer – 7 semne care pot indica debutul acestei maladii

Fiecare dintre noi avem părinți, sau bunici, pe care îi iubim foate mult și pe care îi privim cu inima strânsă cum îmbătrânesc.  Procesul de înaintare în vârstă vine la pachet cu o mulțime de neplăceri și probleme de sănătate, printre care se poate număra și boala Alzheimer, o afecțiune degenerativă progresivă a creierului.  Iată la ce semne trebuie să fiți atenți, atunci când suspectați că o persoană dragă vouă ar putea suferi de această boală:

  1. Uită numele rudelor foarte apropiate.  Firește, acest proces nu se întâmplă de pe o zi pe alta, ci în decursul anilor, dar în momentul în care observați că persoana la care țineți are dificultăți să recunoască membri ai familiei, poate fi un semnal de alarmă.
  2. Se pierde în locuri odinioară familiare.  Cu alte cuvinte, aceste persoane pot să nu mai recunoască, de pildă, o stradă, care în trecut avea o semnificație importantă pentru ele, un parc unde se plimbau adesea, adresele unor membri ai familiei, ș.a.m.d.
  3. Exprimare dificilă, limbaj poticnit.  Persoanele care suferă de boala Alzheimer uită frecvent cuvinte uzuale, sau afirmații pe care le-au făcut cu doar câteva minute înainte.  Tocmai de aceea, comunicarea cu ele poate deveni foarte dificilă.
  4. Uită foarte des locul unor obiecte. Ni se întâmplă și nouă câteodată să nu ne mai amintim unde am lăsat telefonul mobil, ori cheile, însă în cazul celor care au această boală, acest lucru se întâmplă frecvent.  Mai mult, un indiciu clar de Alzheimer apare atunci când pacienții lasă diverse obiecte în locuri neobișnuite.
  5. Dificultăți mari în ducerea la îndeplinire a responsabilităților zilnice. Pierderile de memorie le pot face pe persoanele bolnave să uite să-și plătească facturile,  să nu își ia la timp medicamentele, sau să le încurce. În general, toate activitățile de rutină pot deveni problematice pentru cei care suferă de această maladie.
  6. Imposibilitatea de a învăța lucruri noi. Pacienții cu Alzheimer uită  imediat lucrurile pe care tocmai le-au învățat, sau informațiile pe care tocmai le-au aflat, ceea ce îi determină să repete foarte des aceleași întrebări.
  7. Pot avea probleme de mers și echilibru, tulburări de personalitate și de comportament. În stadiile mai avansate ale bolii, pacienților le vine tot mai greu să se ridice în picioare, sau să meargă în linie dreaptă. De asemenea, ei pot deveni agresivi cu cei apropiați.

Din păcate, această maladie este ireversibilă, dar ea poate fi ținută sub control cu îngrijire atentă și unele medicamente.

 

V-ar interesa și:

Te lasă memoria? Şase metode prin care poți îmbunătăți sănătatea creierului tău

Top alimente care stimulează apariția proceselor inflamatorii în organism și pe care ar fi bine să le consumați cât mai rar

 

 

loading...
----------------------
Loading...

Adaugă comentariu

Fă click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.